Tenet (2020)

Recensie Tenet (2020)

Tenet recensie

Door Vince Christiaans op
De wereld staat op het randje van de afgrond door toedoen van toekomstige technologie die de tijdstroom van objecten en mensen kan doen omkeren. Een internationale spion (John David Washington) wordt eropuit gestuurd om dit doemscenario te voorkomen.

Christopher Nolan staat bekend als de horlogemaker van Hollywood. Zijn blockbusters worden geroemd om hun ingewikkelde plot en technisch vernuft. Tenet is hierop geen uitzondering. Wederom levert Nolan een film af over mensen die heel erg goed zijn in hun baan, gemaakt door mensen die ook heel erg goed zijn in hun baan. Deze keer dompelt hij je onder in de temporale strijd tussen het verleden en de toekomst. 

Dat klinkt nogal vaag, maar Nolan doet zijn best om dit sciencefictionconcept te visualiseren. Het kernprincipe van Tenet is dat een geavanceerde technologie het mogelijk maakt om personen en objecten achterwaarts de tijd in te sturen. Dit levert fascinerende scènes op waarin personages zich een weg banen door een wereld waarin alles achteruit beweegt. 

De botsing tussen de tegengestelde tijdstromen zorgt voor indrukwekkende beelden en inventieve actiescènes. Zo zien we John David Washington knokken met badguy die capriolen uithaalt die alleen te verklaren zijn wanneer je de film van achterstevoren afspeelt. Net als Inception (2010) en Dunkirk (2017) is Tenet een technisch hoogstandje, vol overtuigende effecten en complexe stunts.  

Halverwege bereikt Tenet zijn hoogtepunt met een imposante actiescène die we voor de tweede keer meemaken, maar nu vanuit een ander perspectief. Deze scène is zo indrukwekkend dat de rest van de film zijn doel voorbijschiet. Complexiteit maakt plaats voor chaos. Vooral in het slotstuk wordt je lamgeslagen door geweervuur, explosies, muziek en een verwarrende montage. 

Zoals we van Nolan gewend zijn is er weinig plek voor emotie. Je hoeft dus niet te verwachten dat John David Washington je hart steelt met een charismatische hoofdrol of dat zijn band met Elizabeth Debicki enigszins wordt uitgediept. Nolan blijft koelbloedig. De personages zijn er alleen om het plot in gang te zetten, niet om emotionele reacties aan je te ontlokken. 

Is Tenet een bioscoopbezoek waard? Dat zeker! Nolans nieuwste is geen meesterwerk, maar moet bewonderd worden. Het is zeldzaam dat een film je op deze manier uitdaagt om na te denken over het functioneren van tijd. Tenet is daarom een dikke aanrader voor iedereen die zijn verbeelding wil stimuleren en houdt van fantastisch in elkaar gesteelde actiescènes.  

Cast: John David Washington Robert Pattinson Elizabeth Debicki Dimple Kapadia
Martin Donovan Fiona Dourif Yuri Kolokolnikov Himesh Patel
Clémence Poésy Aaron Taylor-Johnson Michael Caine Kenneth Branagh
Regie: Christopher Nolan
Genre: Actie Sciencefiction Spionage
Speelduur: 2:30 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tenet:

Pluspunten

Uitdagend sciencefictionconcept, Prachtige effecten en stunts, Complexiteit van het plot, Passende locaties, Schurkachtige Kenneth Branagh, Muziek van Ludwig Göransson

Minpunten

Klinisch, Chaotisch finale, Onoverzichtelijke montage

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Tenet met een 8 / 10.

8

Tenet is door 5 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

12 / 21 personen vinden deze recensie van Tenet nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Tenet
Relevante films binnen het genre Actie
6
Recensie Nobody (2021)
6
Recensie Indiana Jones and the Kingdom of the Crystal Skull (2008)
5,5
Recensie Mortal Kombat (2021)
9,5
Recensie Indiana Jones and the Last Crusade (1989)
8
Recensie Indiana Jones and the Temple of Doom (1984)
10
Recensie Indiana Jones and the Raiders of the Lost Ark (1981)