Tenet

2020

7
Recensie Tenet (2020)

Andrei Sator heeft de techniek ontdekt om tijd te inverteren en wil dit aanwenden om Wereldoorlog III te ontketenen. The Protagonist wordt gerecruteerd door de Britse overheid om dit te verhinderen. Kat, de vrouw van Sator, speelt hierin een belangrijke rol en The Protagonist wordt bijgestaan door Neil, een mysterieuze, flamboyante Brit.

Tenet is door op 28 augustus 2020 beoordeeld met een 7 / 10.

Tja! Het is niet zo simpel om het scenario van deze nieuwste van Christopher Nolan samen te vatten in een paar zinnen. Dit is als het ware een kruising tussen James Bond, Mission Impossible en Back to the Future (1985). Dat ingewikkelde hoeft op zich geen probleem te zijn, behalve als je zelf de pedalen verliest naarmate de film vordert. Heel regelmatig zit je je af te vragen of de makers op de duur zelf nog weten waar ze het over hebben. Soit.

Zoals we van Nolan gewoon zijn, is de production design ronduit fantastisch. Alles ziet er heel mooi en strak uit en de actiescènes zijn heel knap in beeld gebracht (de auto-achtervolging, het gevecht in de luchthaven, enz.). Alleen het laatste deel wordt het wel heel moeilijk om volgen, hoe cool het ook is om soldaten te zien vechten op het slagveld in twee tijdlijnen. Een beetje overzicht is altijd leuk voor een toeschouwer.

Het helpt ook niet dat we weinig inkijk krijgen in de beweegredenen van de personages. Zo blijft het hoofdpersonage wel heel oppervlakkig. Gelukkig zijn Pattinson (wat is dat toch een verdomd goed acteur) en vooral Branagh als überslechterik bijzonder goed op dreef. Het grootste deel van de film zit je dus te kijken naar magistrale set pieces en bij momenten briljant acteerwerk in een verhaal dat zichzelf veel te serieus neemt en heel soms zelfs op de lachspieren werkt. Oh ja, let vooral ook eens op de soundtrack van Ludwig Göransson. Atypisch, maar heel mooi.

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tenet:

Pluspunten Tenet

Production design, Schitterende actiescènes, Knap acteerwerk van Pattinson en vooral Branagh, Magistrale set pieces, Soundtrack Ludwig Göransson

Minpunten Tenet

Te ingewikkeld - Chaotisch in het laatste deel - Oppervlakkige personages

Nuttige recensie

3 / 13 personen vinden deze recensie van Tenet nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series