Tenet (2020)

Recensie Tenet (2020)

Tenet recensie

Door Kurt Velghe op
Andrei Sator heeft de techniek ontdekt om tijd te inverteren en wil dit aanwenden om Wereldoorlog III te ontketenen. The Protagonist wordt gerecruteerd door de Britse overheid om dit te verhinderen. Kat, de vrouw van Sator, speelt hierin een belangrijke rol en The Protagonist wordt bijgestaan door Neil, een mysterieuze, flamboyante Brit.

Tja! Het is niet zo simpel om het scenario van deze nieuwste van Christopher Nolan samen te vatten in een paar zinnen. Dit is als het ware een kruising tussen James Bond, Mission Impossible en Back to the Future (1985). Dat ingewikkelde hoeft op zich geen probleem te zijn, behalve als je zelf de pedalen verliest naarmate de film vordert. Heel regelmatig zit je je af te vragen of de makers op de duur zelf nog weten waar ze het over hebben. Soit.

Zoals we van Nolan gewoon zijn, is de production design ronduit fantastisch. Alles ziet er heel mooi en strak uit en de actiescènes zijn heel knap in beeld gebracht (de auto-achtervolging, het gevecht in de luchthaven, enz.). Alleen het laatste deel wordt het wel heel moeilijk om volgen, hoe cool het ook is om soldaten te zien vechten op het slagveld in twee tijdlijnen. Een beetje overzicht is altijd leuk voor een toeschouwer.

Het helpt ook niet dat we weinig inkijk krijgen in de beweegredenen van de personages. Zo blijft het hoofdpersonage wel heel oppervlakkig. Gelukkig zijn Pattinson (wat is dat toch een verdomd goed acteur) en vooral Branagh als überslechterik bijzonder goed op dreef. Het grootste deel van de film zit je dus te kijken naar magistrale set pieces en bij momenten briljant acteerwerk in een verhaal dat zichzelf veel te serieus neemt en heel soms zelfs op de lachspieren werkt. Oh ja, let vooral ook eens op de soundtrack van Ludwig Göransson. Atypisch, maar heel mooi.

Tenet draait sinds 27 augustus in de bioscoop.

Cast: John David Washington Robert Pattinson Elizabeth Debicki Dimple Kapadia
Martin Donovan Fiona Dourif Yuri Kolokolnikov Himesh Patel
Clémence Poésy Aaron Taylor-Johnson Michael Caine Kenneth Branagh
Regie: Christopher Nolan
Genre: Actie Sciencefiction Spionage
Speelduur: 2:30 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tenet:

Pluspunten

Production design, Schitterende actiescènes, Knap acteerwerk van Pattinson en vooral Branagh, Magistrale set pieces, Soundtrack Ludwig Göransson

Minpunten

Te ingewikkeld - Chaotisch in het laatste deel - Oppervlakkige personages

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt Tenet met een 7 / 10.

7

Tenet is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,8 / 10.

Nuttige recensie

2 / 12 personen vinden deze recensie van Tenet nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Tenet
Relevante films binnen het genre Actie
5,3
Recensie Project Power (2020)
6
Recensie Greenland (2020)
3
Recensie Peninsula (2020)
5,5
Recensie The Old Guard (2020)
7,5
Recensie Bacurau (2020)
8,5
Recensie Inception (2010)