Tenet (2020)

Recensie Tenet (2020)

Tenet recensie

Door Tom Mulder op
De Protagonist (John David Washington) krijgt één woord, Tenet. Hiermee komt hij in een gecompliceerde wereld terecht waar hij voor het voortbestaan van de wereld moet vechten tegen de grootste vijand van al: tijd.

Als ik zo'n samenvatting hoor, krijg ik meteen de kriebels: dit moet een flauwe film worden. Wanneer het een film van Christopher Nolan betreft, weet je dat het iets bijzonders betekent. En dat de film met je brein gaat sollen. Een nieuwe Nolan is bij voorbaat al succesvol en populair, maar dat wil niet altijd zeggen dat de film goed valt. De moeilijke concepten die hij pakt en inwikkelt in toffe actie werkten bij Inception en Interstellar. Met Tenet rekt de regisseur de grenzen behoorlijk op. Ook bij deze film geldt: hoe minder je van het plot weet, hoe beter de ervaring.


John David Washington speelt de Protagonist, en met verve. Hij is niet de standaard sympathieke hoofdrolspeler waar we ons emotioneel aan verbinden. Integendeel: hij is bruusk, maar ook scherp en sarcastisch. Washington is geknipt voor deze rol. Zo'n energieke invulling van een spionagerol is al lange tijd niet op het grote scherm geweest. Het zijn echter de rollen van Robert Pattinson en Elizabeth Debicki die het technische plot van Tenet wat sympathie geven en de emotionele connectie zijn met de kijker.

Nolan houdt niet van context of het plot in hapklare brokken aan zijn publiek voor te leggen en langzaamaan naar binnen te werken. Uitleg ontbreekt en alleen de essentiële details worden gegeven. Als publiek kun je je snel onnozel voelen wanneer je de moeilijke concepten niet in één keer begrijpt. Christopher Nolan neemt hiermee het risico van Tenet een arrogante film te maken die zijn gang gaat en het publiek niet in achting neemt.

Deze semi-arrogantie wordt gecompenseerd met ontzettend mooie beelden - Tenet is volledig geschoten met IMAX cameras - en actiescènes die Inception makkelijk voorbij schieten. De vraag 'hoe hebben ze dit in godsnaam gefilmd?' zal meerdere keren door je hoofd schieten. Tenet in één keer volledig begrijpen is voor weinigen weggelegd. Wat mij betreft is Tenet een film die je gezien moet hebben, alleen al om de mentale uitdaging.

Cast: John David Washington Robert Pattinson Elizabeth Debicki Dimple Kapadia
Martin Donovan Fiona Dourif Yuri Kolokolnikov Himesh Patel
Clémence Poésy Aaron Taylor-Johnson Michael Caine Kenneth Branagh
Regie: Christopher Nolan
Genre: Actie Science fiction Thriller
Speelduur: 2:30 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tenet:

Pluspunten

Toffe actie, Prachtig geschoten, Moeilijke concepten op deze manier op het beeld krijgen is indrukwekkend

Minpunten

Te stoffig en ingewikkeld?, Onsympathiek verhaal

Beoordeling

Tom Mulder beoordeelt Tenet met een 8 / 10.

8

Tenet is door 5 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

3 / 6 personen vinden deze recensie van Tenet nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Tenet
Relevante films binnen het genre Actie
8
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)