Tenet

2020

8
Recensie Tenet (2020)

Een geheime agent (John David Washington) wordt gerekruteerd om een eventuele Derde Wereldoorlog te voorkomen. Een probleem dat zich in zowel het verleden als de toekomst opgelost moet worden door middel van tijdsmanipulatie.

Tenet is door op 30 augustus 2020 beoordeeld met een 8 / 10.

Het was even afwachten of Tenet nog dit jaar in de bioscopen zou draaien vanwege alle gebeurtenissen in de wereld, maar Christopher Nolan's nieuwste aanwinst is eindelijk op het witte doek te aanschouwen. Na het zien van Tenet kan bevestigd worden dat dit absoluut een film is die je groots moet meemaken met het beste beeld en geluid, zoals de intentie was van de makers.

Onze naamloze protagonist (John David Washington) raakt verstrikt bij een geheime organisatie met de codenaam 'Tenet'. Leden hiervan proberen een Derde Wereldoorlog te voorkomen die op de loer ligt als ze niet de plannen tegenhouden van Russische crimineel Sator (Kenneth Branagh). Aan dit plot wordt een vleugje sciencefiction toegevoegd door middel van tijdsmanipulatie. Deze toekomstige technologie maakt het mogelijk om de tijdstroom van objecten of personen om te keren. Dit is Nolan's unieke kijk op het concept van 'tijdreizen'.

‘Tenet blijft me fascineren met zijn complexiteit. Nog steeds doordenkend en puzzelend proberen te ontcijferen hoe alles precies in zijn werking gaat.’

Tenet voldoet, op filmtechnisch vlak, wederom aan de hoge eisen die we gewend zijn van Nolan's filmografie. De manier hoe het manipuleren van tijd in beeld wordt gebracht is indrukwekkend, maar de regels die hieraan verbonden zijn kunnen voor verwarring zorgen. Mede om deze reden is Tenet nogal immens in zijn uitvoering, soms wilt de film teveel in één, waardoor het gehele plaatje wat chaotisch kan overkomen. Iets wat gemakkelijk is terug te zien tijdens het opgeblazen slotstuk.

Aan sommige gebeurtenissen is geen touw vast te knopen, althans op het eerste gezicht. Dit is een film die vraagt om herbekeken te worden zodat je alle kleine details beter kunt oppikken. Zo heb ik bewust gewacht met mijn concrete mening geven totdat ik Tenet voor een tweede keer had bekeken. Dan nog kan Tenet, in mijn ogen, bestempeld worden als Nolan's meest ambitieuze & verwarrende film tot nu toe.

Voor mij persoonlijk valt Tenet niet onder Nolan's beste werk. Echter blijft de film me wel fascineren met zijn complexiteit. Nog steeds doordenkend en puzzelend proberen te ontcijferen hoe alles precies in zijn werking gaat. Misschien is dat wel het mooiste aan Nolan's nieuwste project. Een compleet originele blockbuster die je scherp houdt, intellectueel uitdaagt, bombastisch vermaakt en na afloop filmdiscussies kan aanwakkeren. Hoe je het ook bekijkt, Tenet en de rest van Nolan's oeuvre hebben allemaal één ding met elkaar gemeen: ze zorgen geheid voor onvergetelijke bioscoopervaringen.

Te zien op Prime Video, HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tenet:

Pluspunten Tenet

Regie van Christopher Nolan, Acteerwerk van John David Washington & Robert Pattinson, Filmtechnisch weer een hoogstandje, Dreunende muziek van Ludwig Göransson, Gebruik van tijdsmanipulatie en hoe dit in beeld wordt gebracht, Kleine details in het plot, Blijft je uitdagen om door te puzzelen

Minpunten Tenet

Door zijn ambitieuze verhaalvertelling voelt de film chaotisch aan, Soms is er geen duidelijk touw te knopen aan de gebeurtenissen, Nolan's meest ingewikkelde en verwarrende film tot nu toe

Nuttige recensie

74 / 79 personen vinden deze recensie van Tenet nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series