Tenet

2020

9
Recensie Tenet (2020)

Slechts gewapend met één woord moet de Protagonist de wereld zien te redden van de ondergang, reizend door een schemerwereld van internationale spionage op een missie die zich afspeelt buiten de bestaande tijd.

Tenet is door op 28 augustus 2020 beoordeeld met een 9 / 10.

Voorafgaand aan de film was ook ik enthousiast over Tenet, Christopher Nolan's nieuwe sciencefiction blockbuster. Na het zien blijf ik blij verrast; een toffe film, die absoluut een tweede vertoning nodig heeft om het verhaal (beter) te snappen. Ruim een maand later is die tweede keer ervan gekomen en weet ik het zeker: Tenet gaat in mijn top tien van het jaar eindigen - en dat heeft niets met missende concurrentie te maken vanwege de pandemie.

‘Hoe krijg je dit geschreven? Hoe krijg je het kloppend?’

De uitdaging zit in het ingewikkelde script. Hoe krijg je het geschreven? Hoe krijg je het kloppend? En hoe maak je er een consistente film van? Dit alles is aan producent, schrijver en regisseur Nolan goed besteed.
Als je de handvol hoofdlocaties eenmaal overziet kun je de verplaatsingen voor- en achteruit in de tijd goed volgen.

Een top cast met John David Washington, Robert Pattinson, Elizabeth Debicki en Kenneth Branagh - en daarnaast nog talloze bijfiguren die spot-on zijn.
Het gebruik van zeecontainers is tof gedaan. En wat te denken van de offshore onderduikadressen, in windmolens, tot de verbeelding sprekend.
En verder over de film? Je hebt volgepakte actie-blockbusters die al duizend keer opnieuw zijn gemaakt en daarmee in herhaling vallen en je hebt Tenet. Dus heb je de film nog niet gezien dan ben je veilig thuisgebleven in deze gekke tijden. Maar wees de eerste zodra Tenet op de streamingsdiensten beschikbaar komt. Lees niets vooraf, ga naderhand op onderzoek uit, kijk 'm nogmaals en geniet!

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Tenet:

Pluspunten Tenet

Kicke actie, Uitdagend ingewikkeld, Toffe actie, Cast, Wordt beter bij tweede vertoning, Nolan

Minpunten Tenet

-

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Tenet nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series