2001: A Space Odyssey

1968

9
Recensie 2001: A Space Odyssey (1968)

De vondst van een mysterieus object zorgt voor een reis die het verleden, heden en de toekomst van de mensheid in beeld brengt.

2001: A Space Odyssey is door op 14 juni 2018 beoordeeld met een 9 / 10.

Voor velen is 2001: A Space Odyssey het meesterwerk van regisseur Stanley Kubrick. Dit jaar wordt het 50-jarige jubileum gevierd van de film, die ik nooit eerder heb gezien. De eerste keer dat ik '2001' mag aanschouwen is op het witte doek. De omstandigheden kunnen niet beter en het resultaat mag er wezen. 


Vanaf het eerste shot weet Kubrick mij te grijpen en niet meer los te laten. De introductie van de film is simpel, maar toch zo krachtig door de klassieke muziek die perfect hand in hand gaat met de beelden op het scherm. Vanaf dit punt wordt de kijker getrakteerd op meer dan een film, dit is kunst. Elk shot vormgegeven als een soort prachtig schilderij. De keuze om geen dialogen te hebben in de eerste vijftien minuten draagt bij aan de sfeer. Kubrick neemt zijn tijd, en ondanks het onwijs trage tempo, weet de film altijd te boeien.

De laatste twintig minuten laat je sprakeloos en gehypnotiseerd achter. Dit is waarvoor film is gemaakt! Na vijftig jaar weet 2001: A Space Odyssey nog steeds te verbazen met prachtige effecten en filosofische vraagstukken over het leven. Een onvergetelijke filmervaring.

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van 2001: A Space Odyssey:

Pluspunten 2001: A Space Odyssey

Regie van Stanley Kubrick, Prachtige beelden, Keuze om weinig dialogen te hebben in begin en eind van de film, Hypnotiserend, Klassieke muziek gaat hand in hand met de beelden, Nadenken over het leven, Waanzinnige effecten, Iconische HAL 9000

Minpunten 2001: A Space Odyssey

Onwijs traag tempo

Nuttige recensie

29 / 30 personen vinden deze recensie van 2001: A Space Odyssey nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series