2001: A Space Odyssey

1968

8
Recensie 2001: A Space Odyssey (1968)

50 jaar nadat 2001: A Space Odyssey voor het eerst in de cinema werd vertoond, is Christopher Nolan verantwoordelijk voor deze hernieuwde uitgave op groot scherm van mogelijk Stanley Kubrick's bekendste film: 2001: A Space Odyssey. De film filosofeert in de meest brede zin over 'buitenaardse intelligentie'.

2001: A Space Odyssey is door op 31 mei 2018 beoordeeld met een 8 / 10.

2001: A Space Odyssey is misschien wel de meest invloedrijkste film geweest binnen het science fiction genre. In zijn tijd (1968) heeft Stanley Kubrick baanbrekend werk verricht, en blijft verrassend eenvoudig overeind in 2018.

De film trapt af in de oertijd wanneer een monoliet landt nabij een mensaap gemeenschap. Behalve opzichtig geïntimideerd te zijn door dit object ontwricht dit het gezelschap aantoonbaar. Een sprong in de tijd en ruimte brengt ons naar de hedendaagse tijd waar een vergelijkbare monoliet op een maan wordt aangetroffen. In het diepste geheim gaan een groep doctoren op zoek naar de herkomst van deze monoliet.

Het verhaal van 2001: A Space Oddysey is ijzersterk en is op schitterende wijze in beelden vertaald. In zijn soort, maar zeker in zijn tijd is de film uniek. Daarnaast zie je overduidelijk hoe deze film als inspiratie dient voor recente werken zoals Arrival (2016).

Ondanks dat de film allerminst gedateerd aanvoelt, qua verhaal en cinematografie kan de films moeiteloos mee. Echter heeft de psychedelische soundtrack meer last van de tijd. Hoewel het tempo past bij de film, voelt deze wel traag aan maar weet de film je voortdurend te boeien.

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van 2001: A Space Odyssey:

Pluspunten 2001: A Space Odyssey

Intelligent, Beeldschoon

Minpunten 2001: A Space Odyssey

Psychedelische soundtrack

Nuttige recensie

8 / 14 personen vinden deze recensie van 2001: A Space Odyssey nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series