2001: A Space Odyssey

1968

10
Recensie 2001: A Space Odyssey (1968)

Het meesterwerk van regisseur Stanley Kubrick en schrijver Arthur C. Clarke keert terug in de bioscoop. De sciencefictionfilm over een mysterieus object dat de mensheid nieuwe inzichten geeft is gerestaureerd door regisseur Christopher Nolan, bekend van de Batman-trilogy en Interstellar.

2001: A Space Odyssey is door op 15 juni 2018 beoordeeld met een 10 / 10.

Vijftig jaar na de première van de sciencefiction gigant, keert 2001: A Space Odyssey terug in de bioscoop. De film is ontzettend traag, maar dat geeft de klassieker ook een heleboel charme. Het is geen controversiële mening om te zeggen dat de film één van de meest invloedrijke en beste films ooit gemaakt is. 2001: A Space Odyssey wordt gezien als de grondlegger van de hedendaagse sciencefiction dankzij de cameratechnieken, de effecten en de hypnotiserende beelden.

Nee, 2001: A Space Odyssey is geen Star Wars of Alien. In bijna drie uur tijd laten Kubrick en Clarke hun visie los op de aard van de mens. De film kan opgesplitst worden in drie delen: het verleden, het heden en de toekomst. In ieder deel staat een buitenaards object centraal. Wanneer de mens (letterlijk) in aanraking komt met dit object, ontstaan er vreemde en fascinerende situaties.

De epische sciencefictionfilm is na vijftig jaar nog steeds één van de meest unieke films ooit. Iedereen die van een klassieker houdt, moet 2001: A Space Odyssey gezien hebben op het grote scherm.

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van 2001: A Space Odyssey:

Pluspunten 2001: A Space Odyssey

Revolutionair, Origineel, Fantastisch gebruik van effecten, Interessante plot

Minpunten 2001: A Space Odyssey

Traag

Nuttige recensie

5 / 7 personen vinden deze recensie van 2001: A Space Odyssey nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series