2001: A Space Odyssey

1968

10
Recensie 2001: A Space Odyssey (1968)

Wanneer men een buitenaards object ontdekt op de maan begint een fantastische zoektocht naar de oorsprong en de toekomst van de mensheid.

2001: A Space Odyssey is door op 10 mei 2018 beoordeeld met een 10 / 10.

Deze maand vieren verschillende bioscopen in Nederland het 50-jarige jubileum van 2001: A Space Odyssey. Zelfs na een halve eeuw blijft deze sciencefiction epos van regisseur Stanley Kubrick en schrijver Arthur C. Clark filmkijkers boeien en verbijsteren. 

De film vertelt over onze evolutie van mensapen tot ruimtereizigers. Tijdens deze reis worden we getrakteerd op inventieve special effects, een klassieke soundtrack, een confrontatie met een zelfbewuste boordcomputer en een einde waarvan de betekenis nog altijd levendige discussies oproept onder fans. 

Liefhebbers van vlotte actie kunnen 2001 maar beter mijden. De film staat bekend om zijn kalme tempo en de afwezigheid van spektakel. In plaats daarvan besteedt Kubrick veel tijd aan lange shots van schepen die door de ruimte zweven en van eenzame astronauten tijdens hun dagelijkse bezigheden.  

Dit alles heeft een bijna hypnotiserende uitwerking op de kijker. Het geeft je tevens de tijd om na te denken over de grote invloed die de film heeft gehad op het sciencefictiongenre en de vele boeiende concepten die Kubrick op je afvuurt. Dus, voor iedereen die 2001: A Space Odyssey nog nooit heeft ervaren. Grijp je kans!

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van 2001: A Space Odyssey:

Pluspunten 2001: A Space Odyssey

Unieke ervaring, Interessante concepten, Prachtige effecten, Klassieke soundtrack, Sterke regie, Intense sfeer, Invloedrijke vormgeving, Spanning

Minpunten 2001: A Space Odyssey

-

Nuttige recensie

19 / 32 personen vinden deze recensie van 2001: A Space Odyssey nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series