The Tomorrow War

2021

5,5
Recensie The Tomorrow War (2021)

De mensheid verliest in de toekomst een oorlog met buitenaardse wezens, waardoor soldaten uit het verleden worden gehaald om te kunnen vechten in de toekomst. Een van deze soldaten is Dan Forester (Chris Pratt) die een belangrijke rol gaat spelen in de strijd in de toekomst.

The Tomorrow War is door op 4 juli 2021 beoordeeld met een 5,5 / 10.

The Tomorrow War bestaat eigenlijk uit twee delen. Een gedeelte waarin Dan Forester (Pratt) naar het 2050 gaat om zich bezig te houden met de 'oorlog in de toekomst' en een gedeelte waarin Dan weer terug in het heden is. Het eerste deel is geweldig over-the-top popcorn vermaak, het tweede deel neemt zichzelf veel te serieus en wil een intelligent tijdreisfilm zijn. Aan het eind van de film merkte ik dat ik graag had gewild dat de film 45 minuten korter had geduurd en dat het verhaal écht over de toekomstoorlog zou gaan.

Er zit natuurlijk helemaal geen diepgang in het plot van de film. Je wordt in de eerste 5 minuten er al ingegooid: "Onze militairen worden naar de toekomst gestuurd!" Er zitten in films met tijdreizen eigenlijk altijd flinke plotholes, maar The Tomorrow War verwacht initieel ook niet dat je hem beschouwt als een intellectueel meesterwerk. Dat verandert echter naarmate de film vordert, wat de film niet ten goede komt. Daarnaast moeten we ook kijken naar een uitgerekte verhaallijn over familiedrama, die geen plaats heeft in de film.

Chris Pratt heeft de afgelopen jaren in meer actiefilms gespeeld dan menig ander acteur: van zijn rol als Quill in The Guardians in the Galaxy en The Avengers-films tot zijn rol als Owen in de Jurassic World-films. Hij is dé perfecte actieheld van de 21ste eeuw die harde actie en komedie heel natuurlijk samenbrengt. Ook in The Tomorrow War komt Pratt uitstekend tot zijn recht.

De visuele effecten zien er prima uit en het ontwerp van de aliens is zeker interessant. Duidelijk inspiratie lijkt echter wel gehaald te zijn van bijvoorbeeld Aliens (1986), War of The Worlds (2005) en vooral Edge of Tomorrow (2014). En als deze film naast vergelijkbare andere 'alienfilms' gelegd wordt op de meetlat van kwaliteit, zal de winst niet snel naar The Tomorrow War gaan, maar een leuke film voor een avondje bankhangen.

Te zien op Prime Video

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Tomorrow War:

Pluspunten The Tomorrow War

De eerste helft, Chris Pratt, Amusant popcornvermaak, Prima visuele effecten en creature design

Minpunten The Tomorrow War

De tweede helft, Slow motion actiescènes, Te lange speelduur, Flinterdun verhaal, Plotholes

Nuttige recensie

3 / 5 personen vinden deze recensie van The Tomorrow War nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series