The Tomorrow War (2021)

Recensie The Tomorrow War (2021)

The Tomorrow War recensie

Door Vince Christiaans op
Om de mensheid te redden van een buitenaardse dreiging worden burgers uit het heden gedwongen om deel te nemen aan een oorlog in de toekomst. Onder hen is de ex-militair Dan Forester (Chris Pratt).

Onze beschaving heeft het zwaar te verduren. Zelfs nu we (hopelijk) het staartje van een wereldwijde pandemie hebben bereikt lijken filmmakers nog steeds vastbesloten om manieren te bedenken waarop onze comfortabele leventjes aan gruzelementen kunnen worden geslagen.

In de nieuwste apocalyptische aanwinst tot dit genre wordt de wereld overspoeld door hongerige aliens, genaamd White Spikes. Omdat deze lelijkerds de menselijke populatie behoorlijk hebben teruggedrongen besluiten onze afstammelingen hun heil te zoeken in het verleden.

Via een tijdlink kunnen mensen uit het heden worden opgeroepen als versterking voor het gevecht in de toekomst. Het personage van Chris Pratt is één van die doorsnee burgers wiens leven plots ter beschikking staat van het leger. Totaal onvoorbereid wordt hij, samen met een handjevol anderen, de toekomst ingestuurd.

The Tomorrow War zit boordevol interessante ideeën die op geen enkele betekenisvolle wijze worden uitgewerkt. Het concept dat gewone burgers worden gedwongen om deel te nemen aan een oorlog waar ze geen verstand van hebben is beangstigend genoeg, maar wordt nooit verder ontplooit. 

Regisseur Chris McKay kiest er bewust voor om zich meer te richten op de actiekant van deze film en laat daarmee de elk morele vraagstuk onderbelicht. Via een sentimenteel subplot omtrent  Dan Foresters volwassen dochter (Yvonne Strahovski) tracht McKay wel nog enige emotionele diepgang te creëren. 

Helaas is The Tomorrow War niets meer dan een mengelmoes van andere, betere films. Sommige scènes lijken wel rechtstreeks gekopieerd te zijn uit films als Alien (1979), The Thing (1982), The Hunger Games (2012), Edge of Tomorrow (2014), A Quiet Place (2018) en ander bekend sciencefictionvoer.

Natuurlijk hoeft een gebrek aan originaliteit voor geen enkele film een doodvonnis te betekenen, maar het aantal keer dat Chris McKay leentjebuur speelt gaat de schaamteloosheid voorbij. Afgezien van een freaky design voor de buitenaarde White Spikes is The Tomorrow War nauwelijks het herinneren waard.

Cast: Chris Pratt Yvonne Strahovski J.K. Simmons Betty Gilpin
Sam Richardson
Regie: Chris McKay
Genre: Sciencefiction Actie
Speelduur: 2:20 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Tomorrow War:

Pluspunten

Interessante sciencefiction ideeën, Design van de White Spikes, Spannende start, Sterke effecten, Prima actie

Minpunten

Schaamteloze verzameling van elementen uit andere sciencefictionfilms, Veel toevalligheden, Interessante thema's en ideeën worden niet uitgediept, Onterecht sentimenteel

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Tomorrow War met een 6 / 10.

6

The Tomorrow War is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 5,8 / 10.

Nuttige recensie

9 / 11 personen vinden deze recensie van The Tomorrow War nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Tomorrow War
Relevante films binnen het genre Sciencefiction
8
Recensie Dune: Part One (2021)
6,5
Recensie Lapsis (2021)
5
Recensie Chaos Walking (2021)
5,8
Recensie Terminator: Dark Fate (2019)
7,5
Recensie War of the Worlds [2019] (2019)
5
Recensie Gemini Man (2019)