The Suicide Squad (2021)

Recensie The Suicide Squad (2021)

The Suicide Squad recensie

Door Jordy Gomes op
Onder leiding van Amanda Waller (Viola Davis) moeten de criminelen uit de 'Belle Reve' gevangenis deelnemen aan het Task Force X programma, beter bekend onder de naam Suicide Squad. Ze worden uitgezonden naar het Zuid-Amerikaanse eiland Corto Maltese voor een geheime missie.

Met Man of Steel (2013) probeerde DC hun eigen gezamenlijke filmuniversum op te starten, maar dit ging niet zonder slag of stoot. Dankzij een haastige aanpak en het te snel willen concurreren met Marvel kwam hun plan amper van de grond. De opgehakte studioversie van Suicide Squad (2016) en de teleurstellende bioscoopversie van Justice League (2017) spelen beide een rol in de omslag die DC heeft gemaakt binnen hun filmafdeling. 


Niet langer proberen ze Marvel's succes te kopiëren door een gezamenlijk filmuniversum te formuleren. In plaats daarvan leggen ze vertrouwen neer bij regisseurs en sporen ze de creatieve vrijheid aan in hun projecten. Dit is o.a. terug te zien in Todd Phillips' Joker (2019), Matt Reeves' aankomende The Batman (2022) en nu met James Gunn's versie van The Suicide Squad (2021).

Dit is wat je krijgt als een studio gelooft in de visie van één persoon en hem simpelweg ze gang laat gaan zonder restricties. James Gunn was de perfecte keus om deze groep criminelen te voorzien van menselijkheid, sympathie en eigenaardige eigenschappen. Hij begrijpt dat als je buitenbeentjes met grote ego's & persoonlijkheden bij elkaar zet dat dit genoeg komische interacties oplevert en speelt hier slim op in met zijn plot. De balans in toon is dan ook precies juist; nooit te serieus met een aanstekelijke energie die vanaf de memorabele openingsscène van het scherm spat.

De meeste leden van de Suicide Squad zijn onbekende DC-personages die hier allemaal een mogelijke favoriet worden dankzij een humane benadering. We volgen dieven, moordenaars, psychopaten en zelfs een halve haai-man, maar toch voelen we met ze mee omdat ze tegen hun wil in moeten vechten voor hun leven, zonder een dankjewel te krijgen achteraf. Iedereen wordt kleurrijk tot leven gebracht door acteurs die overduidelijk plezier hebben met het vertolken van hun rollen. 

Zonder pardon laat Gunn zien waarom deze film de naam 'Suicide Squad' waardig is. Links en rechts vallen er doden, hoofden ontploffen en het bloed vliegt in het rond. Niks wordt aan je verbeelding overgelaten en al dit bloederige geweld gaat fantastisch samen met de absurditeit die je van dit concept kan verwachten. Soms is de uitbundigheid een beetje teveel van het goeie, maar de stijl druipt van de film af en ik kan Warner Bros. & DC alleen maar complimenteren dat ze deze gok hebben genomen.

Ik sta volledig achter de koerscorrectie die DC momenteel ondergaat. De studio ziet in dat ze Marvel niet achterna moeten gaan, maar juist zichzelf moeten onderscheiden door uit te blinken in iets totaal anders. In dit geval is het gewaagde films maken die volledig uniek zijn qua uitvoering. Door vertrouwen te hebben in wat je produceert en de juiste mensen hiervoor uit te kiezen creëer je altijd het beste eindresultaat. Deze uitspraak wordt met The Suicide Squad (2021) bevestigd. Dit is de verfrissende afwisseling die we nodig hebben om het superhelden genre in leven te houden.

Cast: Margot Robbie Idris Elba John Cena Joel Kinnaman
Sylvester Stallone Viola Davis Jai Courtney Peter Capaldi
David Dastmalchian Michael Rooker Nathan Fillion Sean Gunn
Regie: James Gunn
Genre: Actie Fantasie
Speelduur: 2:10 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Suicide Squad:

Pluspunten

Regie van James Gunn, Kleurrijke personages die elk worden voorzien van een dosis menselijkheid, Bloederig geweld, Creatieve vrijheid in het plot, Komische interacties, Omarmt de absurditeit van de premisse, Bijrol van King Shark, Soundtrack van John Murphy

Minpunten

In alle opzichten soms een beetje teveel van het goeie

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Suicide Squad met een 7,5 / 10.

7,5

The Suicide Squad is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,5 / 10.

Nuttige recensie

50 / 54 personen vinden deze recensie van The Suicide Squad nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Suicide Squad
Relevante films binnen het genre Actie
8
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)
6
Recensie Black Widow (2021)