Joker (2019)

Recensie Joker (2019)

Joker recensie

Door Jordy Gomes op
Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) kampt met een psychische aandoening en we zien zijn transformatie van 'normale' burger naar de krankzinnige clown: Joker.

Enkele jaren geleden probeerde Warner Bros. & DC wanhopig op het niveau van Marvel te komen met hun eigen filmuniversum, maar nadat Justice League (2017) flopte leek dit idee te zijn geschrapt. Aquaman (2018), Shazam (2019) en nu Joker (2019) hebben allemaal hun eigen distinctieve stijl en staan sterk op zichzelf, ongeacht wat je van de kwaliteit vind van deze films.

Complimenten aan de DC-filmafdeling voor dit experimentele project. Joker is binnen het superhelden genre met geen ander te vergelijken. Dit is duister, gewaagd, bijna een filmhuis drama met een iconische slechterik in de hoofdrol. Joaquin Phoenix draagt de film op zijn schouders en speelt met je gevoelens. Zijn vertoning van Arthur Fleck roept sympathie op in het begin, maar nadat de krankzinnige lagen steeds meer aan het licht komen veranderd dit in angstaanjagend en verontrustend. De onheilspellende sfeer wordt ondersteunt door de soundtrack van Hildur Guðnadóttir. Kijk uit naar een akelige dans-scène waarin haar muziek aantoont hoe onoverwinnelijk Joker zich voelt.

Waarnaar Marvel succes blijft behouden met hun Avengers-gerelateerde filmuniversum, kan DC beter de focus liggen op zelfstandige projecten die zich losbreken van de standaard verwachtingen binnen het superhelden genre. Joker (2019) is misschien wel hun meest gelaagde film sinds The Dark Knight (2008) en opent hopelijk de deur voor meer onconventionele DC-producten.

Cast: Joaquin Phoenix Robert De Niro Zazie Beetz Frances Conroy
Brett Cullen Glenn Fleshler Bill Camp Marc Maron
Shea Whigham Douglas Hodge Josh Pais Leigh Gill
Regie: Todd Phillips
Genre: Thriller Drama
Speelduur: 2:04 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Joker:

Pluspunten

Joaquin Phoenix prijswaardig als Arthur Fleck/Joker, Verontrustende sfeer, Uitbarstingen van geweld, Duister en realistisch, Krankzinnigheid wordt sterk in beeld gebracht, Akelige soundtrack van Hildur Guðnadóttir, Climax, Anders dan de meeste 'superhelden' films

Minpunten

Een film die niet voor iedereen is weggelegd, Heeft weinig te maken met de stripboeken

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Joker met een 8 / 10.

8

Joker is door 6 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,8 / 10.

Nuttige recensie

40 / 48 personen vinden deze recensie van Joker nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Joker
Relevante films binnen het genre Thriller
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
8,5
Recensie The Power of the Dog (2021)
7
Recensie Dealer (2021)
6,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)