Joker

2019

8
Recensie Joker (2019)

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) kampt met een psychische aandoening en we zien zijn transformatie van 'normale' burger naar de krankzinnige clown: Joker.

Joker is door op 5 oktober 2019 beoordeeld met een 8 / 10.

Enkele jaren geleden probeerde Warner Bros. & DC wanhopig op het niveau van Marvel te komen met hun eigen filmuniversum, maar nadat Justice League (2017) flopte leek dit idee te zijn geschrapt. Aquaman (2018), Shazam (2019) en nu Joker hebben allemaal hun eigen distinctieve stijl en staan sterk op zichzelf, ongeacht wat je van de kwaliteit vind van deze films.

‘Dit is duister, gewaagd, bijna een filmhuis drama met een iconische DC slechterik in de hoofdrol.’

Complimenten aan de DC-filmafdeling voor dit experimentele project. Joker is binnen het superhelden genre met geen ander te vergelijken. Dit is duister, gewaagd, bijna een filmhuis drama met een iconische slechterik in de hoofdrol. Joaquin Phoenix draagt de film op zijn schouders en speelt met je gevoelens. Zijn vertoning van Arthur Fleck roept sympathie op in het begin, maar nadat de krankzinnige lagen steeds meer aan het licht komen veranderd dit in angstaanjagend en verontrustend. De onheilspellende sfeer wordt ondersteunt door de soundtrack van Hildur Guðnadóttir. Kijk uit naar een akelige dans-scène waarin haar muziek aantoont hoe onoverwinnelijk Joker zich voelt.

Waarnaar Marvel succes blijft behouden met hun Avengers-gerelateerde filmuniversum, kan DC beter de focus liggen op zelfstandige projecten die zich losbreken van de standaard verwachtingen binnen het superhelden genre. Joker is misschien wel hun meest gelaagde film sinds The Dark Knight (2008) en opent hopelijk de deur voor meer onconventionele DC-producten.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Joker:

Pluspunten Joker

Joaquin Phoenix prijswaardig als Arthur Fleck/Joker, Verontrustende sfeer, Uitbarstingen van geweld, Duister en realistisch, Krankzinnigheid wordt sterk in beeld gebracht, Akelige soundtrack van Hildur Guðnadóttir, Climax, Anders dan de meeste 'superhelden' films

Minpunten Joker

Een film die niet voor iedereen is weggelegd, Heeft weinig te maken met de stripboeken

Nuttige recensie

40 / 48 personen vinden deze recensie van Joker nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere thrillers