The Suicide Squad

2021

7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)

Een groep gedetineerde superschurken wordt gedwongen om af te reizen naar het Zuid-Amerikaanse eiland Corto Maltese voor een hopeloze missie.

The Suicide Squad is door op 10 augustus 2021 beoordeeld met een 7,5 / 10.

In 2016 verscheen David Ayer's Suicide Squad. De film was duidelijk beïnvloed door Marvels Guardians of the Galaxy (2014), met een nadruk op disfunctionele personages en een overmatig gebruik van klassieke popdeuntjes. De film miste echter de charme van Guardians en speelde daardoor meer als een lange, grimmige muziekvideo.

In de zomer van 2018 werd James Gunn, de regisseur van de Guardians of the Galaxy-films, ontslagen door Disney vanwege een Twitter-akkefietje. Warner Bros. zag zijn kans schoon om hem in te huren voor een nieuwe DC-film; het vervolg op Suicide Squad.

Onder de allesbehalve creatieve titel The Suicide Squad is het James Gunn gelukt om een verbeterde versie te maken van dit concept. De premisse blijft namelijk hetzelfde, maar de uitwerking is tientallen malen beter. Dit vervolg verruilt de bedompte sfeer van het origineel voor een verfrissende 'anything goes'-mentaliteit.

James Gunn ziet zijn personages als meer dan stripfiguren in kleurrijke pakjes. Hij voorziet hen van simpele, doch effectieve motivaties en karaktermomenten waardoor hun persoonlijkheden meer gaan leven. Zo kon deze recensent zelfs zijn haaienfobie opzij zetten voor King Shark, een kruising tussen haai en mens.

Met Bloodsport (Idris Elba), Harley Quinn (Margot Robbie), Rick Flag (Joel Kinnaman), Peacemaker (John Cena), King Shark (Sylvester Stallone), Ratcatcher 2 (Daniela Melchior) en Polka-Dot Man (David Dastmalchian) is de cast erg breed bezet. Toch krijgen alle personages voldoende tijd om een indruk achter te laten.

Dit komt mede doordat het plot vrij straightforward is. De tropische setting en de militaristische tegenstanders hebben we al in zoveel actiefilms uit de jaren '80 gezien dat we weinig moeite hoeven doen om het plot te volgen. Deze voorspelbaarheid wordt pas verstoord wanneer er in de slotfase een enorme buitenaardse zeester opduikt.

Aan dit soort excessen valt te merken dat Gunn erg geniet van de vrijheden van het DC-universum. Waar Marvels formalistische aanpak ervoor zorgde dat hij voor de Guardians of the Galaxy-films altijd binnen de lijntjes moest kleuren, krijgt hij hier de kans om ook zijn cynische gevoel voor humor te laten zegevieren.

Zo zit The Suicide Squad vol platvloerse grappen en bloederig geweld. Personages worden genadeloos afgemaakt zonder dat er ooit wordt stilgestaan bij de hoeveelheid bloed die per scène wordt vergoten. Wat dat betreft doet de The Suicide Squad qua toon nog het meest denken aan de superheldenkomedie Kick-Ass (2010).

Al met al is The Suicide Squad een prettige verrassing. De film neemt zichzelf nooit serieus en zowel de cast als de regisseur lijken bakken vol plezier te hebben gehad tijdens de productie. Deze positieve energie werkt aanstekelijk, waardoor The Suicide Squad zeker tot één van de hoogtepunten in het DC-universum mag worden gerekend.

Te zien op HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Suicide Squad:

Pluspunten The Suicide Squad

Regie van James Gunn, Humor, Strakke actie, Neemt zichzelf niet te serieus, Leuk uitgewerkte personages, Sterke cast, Indrukwekkende effecten

Minpunten The Suicide Squad

Iets aan de lange kant

Nuttige recensie

19 / 35 personen vinden deze recensie van The Suicide Squad nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series