Joker (2019)

Recensie Joker (2019)

Joker recensie

Door Tom Mulder op
Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) heeft de droom om stand-up comedian te worden in het duistere Gotham, waar stakingen en criminaliteit orde van de dag is. In zijn werk als clown probeert hij het leven leuker te maken voor iedereen. En toch heeft het allemaal geen zin: Arthur voelt zich niet erkend door de samenleving.

Joker is een karakterstudie van een personage dat al zó wereldberoemd is dat de uitdaging voor regisseur Todd Phillips groot is. Eentje die hij zichzelf heeft gesteld, van tevoren bedacht met Phoenix in de hoofdrol. De uitdaging is een origine geven aan de waanzin van de Joker en dat is maar weinig [goed] gedaan. In deze film is dit geweldig gedaan.


Fleck is een man die al op de bodem zit; veel verder zakken kan hij niet. Hij heeft een neurologische aandoening waardoor hij ongecontroleerd moet lachen op de meest ongemakkelijke momenten. Alles is tragisch aan hem en toch blijft hij vriendelijk. Het is een dunne grens voor iedereen om gek te worden in deze situatie, voor hem is het nog gemakkelijker. Hoe Phoenix de trieste man speelt is heel sterk. Het hysterische lachen, de gekwelde teksten, het fysieke en clowneske bewegen. De rol staat hem op het lijf geschreven.

Het is een moreel uitdagende film. De acties waar Fleck tot 'gedreven wordt' en hem bevrijden zijn gewelddadig. Ze inspireren per ongeluk de bewoners van Gotham - de film speelt zich af in het bekende Batman-universum - tot protesten tegen de stad. Claims dat de film deze acties verheerlijkt zijn uit de lucht gegrepen: het is pure interpretatie, want Fleck's groeiende waanzin wordt nauwkeurig uitgestippeld. Het is geen verheerlijking: het is uitleg.

Joker is heel goed, Phoenix is waanzinnig. Sterker, de film schiet misschien net tekort voor zijn performance. Het plot is niet stevig genoeg om Phoenix te supporten, maar hij maakt dit goed door hard te acteren. De film is een origin story die een personage als de Joker verdient.

Cast: Joaquin Phoenix Robert De Niro Zazie Beetz Frances Conroy
Brett Cullen Glenn Fleshler Bill Camp Marc Maron
Shea Whigham Douglas Hodge Josh Pais Leigh Gill
Regie: Todd Phillips
Genre: Thriller Misdaad Superhelden
Speelduur: 2:04 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Joker:

Pluspunten

Phoenix is te gek, Soundtrack is passend, Sterke vertoning van waanzin

Minpunten

Phoenix is te goed voor de film, Bijrollen vallen beetje in het niet

Beoordeling

Tom Mulder beoordeelt Joker met een 8,5 / 10.

8,5

Joker is door 6 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,8 / 10.

Nuttige recensie

2 / 10 personen vinden deze recensie van Joker nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Joker
Relevante films binnen het genre Thriller
8
Recensie Cash On Demand (1961)
7,5
Recensie Freaky (2020)
7
Recensie The Call (2020)
6
Recensie Kadaver (2020)
9,5
Recensie The Prestige (2006)
8
Recensie Insomnia (2002)