Liselotte Gertenbach

Liselotte Gertenbach Voormalig filmrecensent

Joker (2019)

Recensie Joker (2019)

Joker recensie

Door Liselotte Gertenbach op
Arthur Fleck wordt slecht behandeld door de inwoners van Gotham city, maar probeert desondanks zijn leven te leiden en er iets van te maken. Dan gebeurt er iets wat hier verandering in brengt en de hele situatie escaleert.

Joker, geregisseerd door Todd Philips, is bovenal een karakterstudie van het titeldragende karakter Joker, of eerder gezegd Arthur Fleck. Arthur, uiterst briljant gespeeld door Joaquin Phoenix, woont in Gotham met zijn moeder en probeert, ondanks de reacties van de maatschappij op zijn mentale aandoening, toch iets van zijn leven te maken. Er gebeurt echter iets waardoor er een knop omgaat en de situatie escaleert.

Joaquin Phoenix is ronduit fantastisch en zet niets minder neer dan een oscarwaardige prestatie. Hij draagt de film in alles: zijn lichamelijke transformatie is indrukwekkend, en zijn stem en lach zijn prikkelend op z'n zachtst gezegd. Hij is echter niet de enige acteur die een goede impressie achterlaat: ook Robert de Niro als Murray Franklin en Brett Cullen als Thomas Wayne zijn uitstekend. De route die het verhaal kiest is sterk gefocust op de mentale neergang van Arthur Fleck en zijn transformatie in de Joker, maar blinkt vooral uit in de gevoelens die het oproept bij de kijker. Ondanks al Arthur's daden, is het bijna onmogelijk om geen medelijden met hem te krijgen. Deze extra laag van diepgang is zeer welkom in het genre van superheldenfilms dat veelal geassocieerd wordt met onderwerpen die niet realistisch (genoeg) zijn, en vaak een luchtigere toon hebben. De film geeft ons slimme, visuele hints met betrekking tot Arthur's veranderende houding en mentale aftakeling. 

Joker is een prachtig uitziende film, met uitstekende acteurs en een gedurfd verhaal dat de nodige controverse uitlokt.

Cast: Joaquin Phoenix Robert De Niro Zazie Beetz Frances Conroy
Brett Cullen Glenn Fleshler Bill Camp Marc Maron
Shea Whigham Douglas Hodge Josh Pais Leigh Gill
Regie: Todd Phillips
Genre: Thriller Misdaad Superhelden
Speelduur: 2:04 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Joker:

Pluspunten

Joaquin Phoenix als Arthur Fleck/Joker, Casting acteurs, Cinematografie: film ziet er prachtig uit, Karakterstudie van iemand met mentale aandoening, Visuele hints

Minpunten

-

Beoordeling

Liselotte Gertenbach beoordeelt Joker met een 9 / 10.

9

Joker is door 6 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,8 / 10.

Nuttige recensie

4 / 10 personen vinden deze recensie van Joker nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Joker
Relevante films binnen het genre Thriller
8
Recensie Cash On Demand (1961)
7,5
Recensie Freaky (2020)
7
Recensie The Call (2020)
6
Recensie Kadaver (2020)
9,5
Recensie The Prestige (2006)
8
Recensie Insomnia (2002)