The Dark Knight (2008)

Recensie The Dark Knight (2008)

The Dark Knight recensie

Door Jordy Gomes op
Een nieuwe crimineel maakt zijn opwachting in Gotham City onder de naam: Joker (Heath Ledger). Het is aan Batman (Christian Bale) en politieagent James Gordon (Gary Oldman) om dit probleem op te lossen.

Christopher Nolan wist DC's meest bekende superheld weer nieuw leven in te blazen met Batman Begins (2005). Aan het eind van eerdergenoemde film was al een verwijzing gemaakt naar een Joker-kaart. Een mooi opzetje naar meer. Nolan begreep dat de confrontatie tussen Batman en zijn aartsvijand The Joker niet geschikt was voor het eerste deel, maar bewaard moest worden voor het vervolg: The Dark Knight (2008).

De criminaliteit in Gotham City en de denkwijze van Bruce Wayne/Batman (Christian Bale) waren perfect geïntroduceerd in zijn voorganger, waardoor nu de focus kan liggen op het uitdiepen van personages en de ondergrondse wereld. Welk gedeelte van de stad heeft de maffia in hun bezit? Hoeveel procent van de GCPD (Gotham City Police Departement) is corrupt? En in hoeverre is Batman te vertrouwen en/of behulpzaam, of is hij een vigilante dat het recht in eigen handen neemt? Deze realistische aanpak van de Batman-mythologie maakten Nolan's The Dark Knight trilogie (2005 - 2012) niet alleen benaderbaar voor het brede publiek, maar gaf deze iconische superheld ook weer het respect terug dat hij verdiend.

Het oog valt uiteraard op Heath Ledger's legendarische vertolking van The Joker. Hiermee wist hij de Oscar voor beste mannelijke bijrol te bemachtigen. Joker's aanwezigheid is tot in de puntjes uitgewerkt en brengt accuraat over waar de bekende clown voor staat. Als een onvoorspelbare kracht chaos zaaien door de stad heen met maar één doel voor ogen; Batman's aandacht trekken en hem over de grens slepen om een leven te nemen. De Batman/Joker relatie kan gezien worden als een soort Yin & Yang, de één werkt niet zonder de ander en ze versterken elkaar. Door deze band wordt de film naar een hoger niveau geëleveerd.

Over The Dark Knight raak ik nooit uitgepraat, zo simpel is het. Dit is een persoonlijke favoriet met geweldig acteerwerk, zenuwslopende achtervolgingen, gevatte dialogen en een bombastische soundtrack. Het zijn onder andere deze elementen (en nog veel meer) die ervoor zorgen dat The Dark Knight nog net zo onvergetelijk is als meer dan tien jaar geleden. Hierna is het superhelden genre nooit meer hetzelfde geweest.

Cast: Christian Bale Heath Ledger Aaron Eckhart Michael Caine
Maggie Gyllenhaal Gary Oldman Morgan Freeman Cillian Murphy
Regie: Christopher Nolan
Genre: Thriller Actie
Speelduur: 2:32 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Dark Knight:

Pluspunten

Regie van Christopher Nolan, Christian Bale als sympathieke Bruce Wayne & Batman, Heath Ledger legendarisch als The Joker, Fantastische bijrollen voor Gary Oldman, Michael Caine en Maggie Gyllenhaal, Aaron Eckhart in dubbelrol Harvey Dent/Two-Face, Memorabele soundtrack van Hans Zimmer, Spanningsopbouw, Dramatische momenten, Perfect eind

Minpunten

-

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Dark Knight met een 10 / 10.

10

The Dark Knight is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 10 / 10.

Nuttige recensie

100 / 100 personen vinden deze recensie van The Dark Knight nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Dark Knight
Relevante films binnen het genre Thriller
7,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)