Joker (2019)

Recensie Joker (2019)

Joker recensie

Door Vince Christiaans op
De instabiele Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) droomt van een carrière als stand-up comedian in Gotham City. Zijn psychologische problemen en een reeks van tegenslagen drijven hem uiteindelijk tot een wanhopige en gewelddadige uitbarsting.

Ooit was het superheldengenre slechts een luchtige afleiding van het normale bioscoopvoer. Tegenwoordig domineren de gemaskerde krachtpatsers het filmlandschap, met als gevolg dat zelfs de meest merkwaardige concepten een kans krijgen op het witte doek.


Een serieuze thriller over het ontstaan van Batmans aartsvijand, geregisseerd door Todd Phillips, de man achter komedies zoals The Hangover (2009), klinkt dan ook lang niet meer zo gek. Het resultaat valt niet te ontkennen. Joker is een ijzingwekkende film met een glansrol voor Joaquin Phoenix.

Door de tegenslagen die Arthur Fleck krijgt te verwerken is het moeilijk om geen empathie voor hem te voelen. Hierdoor geeft de film een interessante blik in de gebeurtenissen die een gebroken persoon kunnen aanzetten tot geweld. Natuurlijk dringt zich wel de vraag op of deze populaire schurk het juiste vehikel is om dit verhaal te vertellen.

De Joker probeert zichzelf naar voren te schuiven als een symbool voor de onderdrukte 'kleine man', maar de film geeft hierop geen duidelijk weerwoord. Door de afwezigheid van Batman of een ander moreel tegenwicht doet de film een beroep op ons eigen vermogen om het kwaad te herkennen als we het zien. 

Cast: Joaquin Phoenix Robert De Niro Zazie Beetz Frances Conroy
Brett Cullen Glenn Fleshler Bill Camp Marc Maron
Shea Whigham Douglas Hodge Josh Pais Leigh Gill
Regie: Todd Phillips
Genre: Thriller Misdaad Superhelden
Speelduur: 2:04 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Joker:

Pluspunten

Acteerwerk Joaquin Phoenix, Groeiend gevoel van onheil, Interessante variatie op het superheldengenre, Stof tot nadenken, Ode aan Martin Scorsese's Taxi Driver (1976) en King of Comedy (1982),

Minpunten

De film is onder de indruk van zichzelf, Geen moreel tegenwicht

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Joker met een 8 / 10.

8

Joker is door 5 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,5 / 10.

Nuttige recensie

18 / 31 personen vinden deze recensie van Joker nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Joker
Relevante films binnen het genre Thriller
9,5
Recensie Jaws (1975)
8,5
Recensie Inception (2010)
6,5
Recensie I See You (2020)
8,5
Recensie The  Sixth Sense (1999)
8
Recensie The Invisible Man (2020)
1
Recensie The Boy: Brahms’ Curse (2020)