Hacksaw Ridge

2016

8,5
Recensie Hacksaw Ridge (2016)

De jonge Amerikaan Desmond Doss (Andrew Garfield) is een hospik tijdens de gruwelijke slag om Okinawa. Vanwege zijn geloofsovertuiging kiest hij ervoor om het oorlogsgeweld zonder wapen te trotseren.

Hacksaw Ridge is door op 3 november 2016 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Na een rumoerig decennium kruipt Mel Gibson voor de eerste keer sinds Apocalypto (2006) weer in de regisseursstoel. Met Hacksaw Ridge vertelt hij het verhaal van een strenggelovige man die door een hel gaat zonder zijn vreedzame principes op te geven. 

De film is gevuld met sterke acteerprestaties. Andrew Garfield slaagt erin om Desmond Doss, ondanks zijn principiële koppigheid, geloofwaardig én sympathiek te maken. Hugo Weaving levert een vergelijkbare prestatie en voorziet Desmonds alcoholische vader van enige nobiliteit.   

Gibsons visie van de slag om Okinawa beschikt over een manische energie die je de stuipen op het lijf jaagt. Door de gruwelijke manieren waarop Amerikaanse soldaten worden afgeslacht door monsterlijke Japanners* lijkt Hacksaw Ridge soms meer op een horror- dan een oorlogsfilm.  

Deze aanpak brengt Mel Gibson vaak in de verleiding om het oorlogsgeweld te verheerlijken. Het gaat goed tot de allerlaatste scène, want daar verloochent hij de vreedzame boodschap van Hacksaw Ridge volledig. Het is een opvallende misstap in een anderzijds onvergetelijke filmervaring.

*Gibson lijkt te zijn vergeten dat de Japanse soldaten ook slechts mensen waren.

Te zien op Videoland

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Hacksaw Ridge:

Pluspunten Hacksaw Ridge

Sterke rollen voor Andrew Garfield en Hugo Weaving, Angstaanjagende oorlogsscènes, Muziek van Rupert Gregson-Williams, Regie van Gibson, Drukkende sfeer, Innemende romance tussen Desmond en Dorothy, Verrassende rol voor Vince Vaughn

Minpunten Hacksaw Ridge

De Japanners worden erg ééndimensionaal neergezet, De eindscène sluit niet aan op de vreedzame boodschap van het verhaal

Nuttige recensie

23 / 23 personen vinden deze recensie van Hacksaw Ridge nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series