Free Guy (2021)

Recensie Free Guy (2021)

Free Guy recensie

Door Jordy Gomes op
Guy (Ryan Reynolds) volgt elke dag dezelfde routine als medewerker bij een bank. Wanneer hij op een dag Millie (Jodie Comer) ontmoet worden zijn ogen geopend en realiseert hij zich dat de wereld waarin ze leven een soort GTA-Online videogame is, genaamd Free City.

Films die gebaseerd zijn op bestaande videogame-franchises komen maar zelden positief uit de verf. In mijn recensie van Mortal Kombat (2021) belichte ik echter een aantal uitzonderingen. Langzaam maar zeker ontstaan er meer redelijke videogame-verfilmingen die weten te entertainen. Om hierop in te spelen kwamen regisseur Shawn Levy & acteur Ryan Reynolds met het idee om een volledig originele film te maken die zich afspeelt binnen een videogame wereld. Hierdoor konden ze zelf het plot en de creativiteit van het project aansturen, waardoor Free Guy (2021) een aangename verrassing is geworden.


Ryan Reynolds behoort tot het type acteur die een bepaalde charisma heeft. Werp een blik op zijn filmografie en je ziet dat hij bijna altijd hetzelfde soort typetje speelt. Ditzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor iemand als Dwayne Johnson, maar beide acteurs hebben het geluk dat de positiviteit die ze uitstralen zo aanstekelijk werkt dat je altijd vermaakt wordt. In Free Guy speelt Reynolds een simpele ziel wiens onschuldige kijk op de wereld zorgt voor komedie en warmte. Zijn gezichtsuitdrukkingen en niets-wetende opmerkingen staan in hard contrast met alle chaos en geweld in de videogame wereld en hierdoor werkt deze aanpak zo goed.

Heb je ooit in je leven een videogame gespeeld dan valt er vast wel iets te lachen met Free Guy. De film zit vol knipoogjes en verwijzingen naar de leuke en minder leuke ervaringen die je kunt hebben bij het spelen van een populaire (online) game. Gelukkig wordt je, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Ready Player One (2018) of Space Jam: A New Legacy (2021), niet hiermee gebombardeerd en blijft het verhaal en de karakterontwikkeling altijd prioriteit nummer één.

Free Guy (2021) bevat een unieke combinatie van actie & romantische-komedie dat mooi samen wordt geweven met een boodschap over de gevoelens van computerpersonages en hun rol als 'figuranten' binnen een game. Alles komt samen voor simpel popcornvermaak met net dat kleine beetje extra plezier door het vermakelijk-uitgevoerde concept.

Cast: Ryan Reynolds Taika Waititi Jodie Comer Joe Keery
Regie: Shawn Levy
Genre: Komedie Actie Fantasie
Speelduur: 1:54 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Free Guy:

Pluspunten

Charisma van Ryan Reynolds, Vol met knipoogjes voor mensen die videogames spelen, Goede mix van actie en romantische-komedie, Chemie tussen Ryan Reynolds & Jodie Comer, Grappige momenten in de game-wereld, Paar leuke cameo's en verwijzingen, Soundtrack van Christophe Beck, Thema dat computerpersonages ook een leven en gevoelens kunnen hebben

Minpunten

Taika Waititi speelt een beetje te overdreven 'cool', Het verhaal in de 'echte' wereld is lang niet zo boeiend als het videogame plot

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Free Guy met een 7 / 10.

7

Free Guy is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,2 / 10.

Nuttige recensie

30 / 32 personen vinden deze recensie van Free Guy nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Free Guy
Relevante films binnen het genre Komedie
8
Recensie Druk (2021)
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)
7,5
Recensie Mijn Vader is een Saucisse (2021)
5
Recensie Mandibules (2021)
5
Recensie Tom & Jerry (2021)
8
Recensie The Mitchells vs the Machines  (2021)