Don’t Look Up

2021

8,5
Recensie Don’t Look Up (2021)

Twee astronomen ontdekken een komeet die over een half jaar alle leven op aarde zal vernietigen, aan hen de taak de mensheid te waarschuwen.

Don’t Look Up is door op 27 december 2021 beoordeeld met een 8,5 / 10.

Don't Look Up is satire, alles en iedereen wordt op de hak genomen. Het is een aanklacht tegen de techreuzen, tegen dubbele agenda's, voor meer transparantie, voor de juiste prioriteiten, dat wereldproblematiek niet is op te lossen met triljoenen dollars, dat men niet moet kijken naar eigen gewin of anderen gebruiken voor persoonlijke doelen. De kritische humor zit in de ongemakkelijke scènes, domme mensen en gekke keuzes. Ook Amerika als zelfbenoemd wereldleider wordt kort bekritiseerd als andere wereldgrootmachten er ook niets van bakken om het dreigende gevaar af te wenden. Want waarom samenwerken? Antwoord: kapitalisme en eigengewin. We luisteren niet naar anderen, maar zijn alleen bezig met onszelf.

Een maatschappijkritische film kun je wel aan Adam McKay overlaten. McKay is ook schrijver en regisseur van Vice (2019) en The Big Short (2016).

‘De reis naar het einde is komisch, kritisch en zit vol zelfreflectie.’

Leonardo DiCaprio, Jennifer Lawrence, Meryl Streep, Cate Blanchett, Timothée Chalamet en vele anderen. We zien een sterrencast dat in dienst staat van het verhaal. Jonah Hill als White House Chief of Staff is fantastisch, een mooie plek geschonken door zijn moeder de president - een geslaagde grap die waarheid blijkt. En de liefdesaffaire tussen wereldsterren Ariana Grande en Kid Cudi schijnt een kritisch licht op sterrenstatus, faam en roddelpers.

Het zet je zelf ook aan het denken. Hoe zou ik die laatste maanden, weken, dagen en uren besteden? Als het antwoord anders is dan je huidige dagelijkse invulling is het misschien de vraag of je wel doet wat je eigenlijk wilt doen.

Don't Look Up gaat ergens eindigen, maar waar? Zoeft de komeet langs aarde, verdampt deze in de dampkring, breekt 'ie in ongevaarlijke stukken of verwoest de komeet alle leven op aarde? Hoe het ook zij: de reis naar het einde is komisch, kritisch en zit vol zelfreflectie - aan de kijker om op te kijken richting verandering of neer te kijken en ongeïnteresseerd door te gaan.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Don’t Look Up:

Pluspunten Don’t Look Up

Adam McKay, Satire, Komisch, Kritisch, Zelfreflectie, Sterrencast in dienst van personages en verhaal

Minpunten Don’t Look Up

-

Nuttige recensie

4 / 6 personen vinden deze recensie van Don’t Look Up nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies