Don’t Look Up

2021

6,5
Recensie Don’t Look Up (2021)

Twee astronomen ontdekken een komeet die binnen een half jaar de Aarde zal raken met vernietigende gevolgen. Hun dringende boodschap aan de wereld wordt niet gehoord hoe zij het hadden gehoopt.

Don’t Look Up is door op 28 december 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Adam McKay (The Big Short, Vice) heeft duidelijk één doel voor ogen gehad bij het maken van Don't Look Up: de bewoners van deze wereld een spiegel voorhouden hoe bizar zij kunnen reageren op een onvermijdelijk doemscenario. De vergelijking met onze huidige situatie is niet te vermijden. De komeet is echter een rampspoed wat er nog aan komt en misschien zelfs te voorkomen. Leonardo DiCaprio en Jennifer Lawrence spelen de astronomen die met paniek in de ogen iedereen proberen te waarschuwen, van talkshow publiek tot de president zelf. Deze president (hilarisch gespeeld door Meryl Streep), geflankeerd door de irritante Chief of Staff en tevens haar zoon (Jonah Hill), ziet de ramp om te buigen naar politieke winst.

De boodschap van de astronomen komt niet aan bij het publiek en wordt gemanipuleerd door een ieder om de waarheid naar zich toe te buigen. Samen met hen raak je enorm gefrustreerd omdat niemand het aankomende gevaar lijkt te begrijpen. Een discussie die de meesten van ons door de pandemie helaas meemaken. De situaties die worden geschetst, vliegen van apocalyptisch drama naar slapstick humor. Net als mijn gevoel over de film schiet de kwaliteit van hot naar her. McKay wil heel veel maar slaagt er lang niet altijd in de humor met de drama goed te combineren.

‘Net als mijn gevoel over de film schiet de kwaliteit van hot naar her.’

De stilistische keuzes die gemaakt worden, helpen niet. Random shots van wilde dieren en natuur (dingen die zo mooi zijn aan onze planeet en die de komeet zal vernietigen) schieten er tussendoor en moeten duiden op de ernst van de naderende Apocalyps. Maar dit wordt dan weer afgewisseld met een zeer kort shot van Jonah Hill die heel irritant aan zijn oor krabbelt omdat hij niet luistert naar wat de astronomen te vertellen hebben. Deze afwisseling komt erg geforceerd over en breekt de grappige momenten. Pretentieus is een woord dat meer dan eens te binnen schiet tijdens het kijken.

Aan de cast ligt het niet want met zo'n sterrencast (waaronder Cate Blanchett en Timothée Chalamet) kun je moeilijk fout zitten. Daarnaast is het einde zowaar effectief en gevoelig gebracht, met wél slimme en subtiel gebrachte edits. Maar de film is gewoon veel. Te veel en te veel tegelijk. Het springt van serieuze kritiek naar zeer flauwe humor op een manier die niet altijd land. Er valt genoeg te lachen en er zijn genoeg toffe 'what the fuck' momenten die Don't Look Up zeker de moeite waard maken.

Na The Big Short waren de verwachtingen voor McKay hoog. Een vergelijking maken met deze moderne klassieker gaat voor Don't Look Up niet helemaal op, maar is wel verleidelijk omdat het dezelfde sociale reflectie probeert te hebben. De sterke sociale kritiek dat McKay's vorige werk had, heeft deze film echter bij lange na niet. Dit komt vooral door de bizarre personages en verhaallijnen die vaak niet werken. Bekijk Don't Look Up als een humoristische film met zeker sterke en bizarre momenten. Verwacht niet een sterk maatschappelijk kritische film die je anders over de wereld doet laten denken en je hebt een leuke tijd.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Don’t Look Up:

Pluspunten Don’t Look Up

Sterke cast met genoeg humor, Sociale reflectie komt zeker over, Sterk einde

Minpunten Don’t Look Up

Pretentieuze edit, Bizarre combinatie van apocalyptisch drama en slapstick humor

Nuttige recensie

3 / 4 personen vinden deze recensie van Don’t Look Up nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies