Don’t Look Up

2021

7
Recensie Don’t Look Up (2021)

Astronomen Kate Dibiasky (Jennifer Lawrence) en Dr. Randall Mindy (Leonardo DiCaprio) ontdekken een enorme komeet die op ramkoers ligt met de Aarde. Het blijkt nog een hele klus om de politiek en de media te overtuigen dat er iets aan dit probleem gedaan moet worden.

Don’t Look Up is door op 27 december 2021 beoordeeld met een 7 / 10.

"Laten we 2021 optimistisch afsluiten," zal Netflix gedacht hebben toen ze Don't Look Up op kerstavond online gooiden. Een satirische komedie over het einde der tijden, terwijl heel de wereld zucht onder een voortslepende pandemie. Wie weet is dit juist wat we nodig hebben in deze donkere dagen. Het is namelijk altijd fijn om te zien dat het erger kan.

Met namen zoals Jennifer Lawrence, Leonardo DiCaprio, Meryl Streep, Mark Rylance, Jonah Hill en Ariana Grande is de nieuwe film van regisseur Adam McKay zeker een aandachttrekker. Een inktzwarte satire in de traditie van Dr. Strangelove (1964) en Network (1976). Toch doet de film meer denken aan de komedies die McKay maakte voordat hij besloot serieuze onderwerpen aan te snijden.

‘Wie weet is dit juist wat we nodig hebben in deze donkere dagen. Het is namelijk altijd fijn om te zien dat het erger kan.’

Het uitgangspunt van Don't Look Up is geen kattenpis. Er raast een megakomeet op Aarde af en twee astronomen, gespeeld door Lawrence en DiCaprio, zijn vastberaden deze boodschap over te brengen op de wereldbevolking. Helaas moeten zij hiervoor samenwerken met een corrupte Amerikaanse president (Meryl Streep) en de popiejopies van de nieuwsmedia.

Beide partijen staan niet te popelen om hun kiezers en kijkers op te zadelen met zulk nieuws, dus doen ze er alles aan om de dreiging af te zwakken. Het idee dat onze aardbol binnen zes maanden tot stof zal vergaan is immers niet bevorderlijk voor de peilingen of kijkcijfers. De astronomen zijn inmiddels de wanhoop nabij, omdat ze merken dat het voortbestaan van de mensheid niet de hoogste prioriteit is.

Don't Look Up mijnt de humor uit de manier waarop de politiek en de media de komeet als hun speelballetje gebruiken zonder stil te staan bij de apocalyptische gevolgen van hun egotisme. McKay wil hiermee aantonen dat de politici en de mediapersoonlijkheden in een heel andere realiteit leven dan de gewone wereldburger; hier belichaamd door de astronomen.

De film gaat helaas te ver in het dramatiseren van dit verschil. Zo speelt Meryl Streep de rol van President Orlean, wiens persoonlijkheid de ergste karaktertrekken van Sarah Palin en Donald Trump combineert, als een cartoon. Haar personage is overduidelijk bedoeld om op de lachspieren te werken, waardoor het satirische effect vrijwel meteen verdwijnt.

Zodra Streep, Jonah Hill, Mark Rylance, Cate Blanchett, Ron Perlman, Ariana Grande e.a. opduiken verandert Don't Look Up in een tweedimensionale komedie. Al deze personages zijn zo stupide dat er geen greintje menselijkheid overblijft om je aan vast te klampen. De kijker wordt daarom vooral aangezet om hen uit te lachen, in plaats van stil te staan bij de cynische motieven van hun handelen.

Het zijn namelijk de motieven die zo dicht bij de realiteit liggen. Het ontkennen van de werkelijkheid, alleen omdat dit beter is voor kijkcijfers of politiek gewin is iets dat we de afgelopen jaren steeds meer hebben gezien. Niet alleen in de Verenigde Staten, maar ook in ons eigen kikkerlandje. Door dit problematische proces volledig in het belachelijke te trekken riskeert McKay dat eroverheen gelachen wordt.

Don't Look Up maakt een aantal goede punten. Het is maar al te duidelijk dat McKay oprecht boos is over de stand van zaken in de wereld. Wellicht dat hij daarom zijn subtiliteit heeft ingeruild voor lompe kracht. Toch is de reactie op de fictieve komeet een treffende karikatuur van de reacties door de politiek en media op al te echte bedreigingen zoals het coronavirus, klimaatverandering en politieke instabiliteit.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Don’t Look Up:

Pluspunten Don’t Look Up

Interessant concept, Terechte boodschap, Acteerwerk Jennifer Lawrence en Leonardo DiCaprio, Veel bekende gezichten, Muziek van Nicholas Britell

Minpunten Don’t Look Up

Sommige personages zijn te cartoonesk, De boodschap raakt soms verloren onder de komedie

Nuttige recensie

9 / 9 personen vinden deze recensie van Don’t Look Up nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies