Don’t Look Up

2021

6,5
Recensie Don’t Look Up (2021)

De astronoom Dr. Randall Mindy ontdekt samen met zijn stagiair Kate Dibiasky een komeet die met een duizelingwekkende snelheid afstevent op aarde en bij impact meteen ook het einde zou betekenen van deze planeet. Tevergeefs proberen ze de machthebbers en de bevolking te overtuigen van de ernst van de situatie.

Don’t Look Up is door op 30 december 2021 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Adam McKay won een Oscar voor zijn scenario van The Big Short (2015) en maakt van satire zijn handelsmerk. Met Don't Look Up snijdt hij heel veel thema's aan (te veel?) en vertaalt hij klassiekers als Armageddon of zelfs Dr. Strangelove naar het heden.

‘Een kortere speelduur en iets meer focus had van deze film mogelijk een moderne klassieker gemaakt.’

Een komeet die op weg is om de aarde te vernietigen, dat moet wel fake news zijn. Bovendien scoort dat niet zo goed op sociale media. Geef ons dan maar de relatie tussen één of andere popster en een rapper. McKay legt het er allemaal vingerdik op, maar drukt ons op deze manier ook keihard met onze neus op de feiten. Het onvermijdelijke einde is dan ook bijzonder wrang in een bij momenten pijnlijk grappige film. Alleen kun je je afvragen in hoeverre overdaad schaadt. Alweer lijdt de film onder zijn eigen speelduur en de veelheid aan ideeën.

Polarisatie, complottheorieën en instant succes (via sociale media) bepalen de wereld waarin we leven. En dat wordt uitvergroot in deze film, terwijl we ook nog eens een metafoor krijgen voor de klimaatcrisis en met een beetje verbeelding krijgt zelfs de aanpak van de Coronapandemie een veeg uit de pan. DiCaprio is goed op dreef als de sullige Dr. Mindy, die uiteindelijk ook een sekssymbool wordt tegen wil en dank. De rest van de cast loopt heerlijk te overacteren, met La Streep en Blanchett op kop. Lawrence is sterk als de enige die 'normaal' blijft doen. Een kortere speelduur (Kill your darlings) en iets meer focus had van deze film mogelijk een moderne klassieker gemaakt.

Te zien op Netflix

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Don’t Look Up:

Pluspunten Don’t Look Up

Veel thema's, Humor, Het einde, Over-the-top acteerwerk, Leonardo DiCaprio

Minpunten Don’t Look Up

Te veel thema's, Speelduur

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Don’t Look Up nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies