Birds of Prey

2020

4,5
Recensie Birds of Prey (2020)

Na haar breuk met de Joker wordt Harley Quinn (Margot Robbie) vogelvrij verklaard. Dat is slecht nieuws, vooral omdat de hele onderwereld van Gotham City een overvloed aan appeltjes met haar te schillen heeft.

Birds of Prey is door op 6 februari 2020 beoordeeld met een 4,5 / 10.

Dat het filmuniversum van DC een rommeltje is, hoeft nauwelijks herhaald te worden. Natuurlijk doet Joker (2019) nu mee aan het prijzencircus, maar de rest van deze filmserie wisselt tussen zwaar teleurstellend tot pijnlijk middelmatig. Alleen Wonder Woman (2017) wist zich te ontdoen van de deprimerende kwaliteiten die het DC Universum tot nu toe kenmerkten. 


De spin-off Birds of Prey belooft weinig beterschap. Net als Batman v Superman (2016), Suicide Squad (2016) en Justice League (2017) is deze film een creatie waar Victor Frankenstein jaloers op zou zijn. Velerlei elementen worden aan elkaar geregen zonder enige thematische samenhang. Het eindproduct lijkt op een film, klinkt als een film, maar mist de ziel. 

Dit maakt Birds of Prey een cynische mix van voorspelbare humor, onnodige needle drops en oppervlakkige referenties naar sociaal-culturele fenomenen als de MeToo-beweging. Heel soms weten Margot Robbie en de rest van de cast door de kakofonie heen te prikken met oprechte humor en charme, maar vervolgens worden ze weer angstig in hun brave malletjes gestopt. Een gemiste kans, want braaf is absoluut geen term die je wilt verbinden aan een film over Harley Quinn. 

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Birds of Prey:

Pluspunten Birds of Prey

In potentie leuke rollen voor Margot Robbie, Mary Elizabeth Winstead, Rosie Perez en Ella Jay Basco, Aangedikt acteerwerk van Ewan McGregor, Een aantal leuke actiescènes

Minpunten Birds of Prey

Cynisch, De toon is soms veel te duister, Chaotisch plot, Geen thematische samenhang, Lelijke sets en kostuums, Betekenisloos gebruik van bekende nummers

Nuttige recensie

12 / 18 personen vinden deze recensie van Birds of Prey nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series