The Shape of Water

2018

9
Recensie The Shape of Water (2018)

De eenzame Elisa (Sally Hawkins) is schoonmaakster in een ultrageheim legerlaboratorium. Haar leven verandert wanneer zij een bijzondere band ontwikkelt met een mysterieus amfibisch wezen (Doug Jones).

The Shape of Water is door op 15 februari 2018 beoordeeld met een 9 / 10.

Dat Guillermo del Toro verliefd is op klassieke horror is geen geheim. Met Crimson Peak (2015) bracht hij al een ode aan de gotische Hammer Horror uit de vijftiger jaren. Voor The Shape of Water gaat Del Toro verder terug in de tijd en laat hij zich inspireren door de zwart-wit monsterfilms van Universal Pictures.

Het is een bekende formule. Een jonge vrouw ontmoet een afstotelijk wezen en de twee vormen een sterke band. Denk aan King Kong (1933) en Beauty and the Beast (1991). The Shape of Water brengt de thema's van onderdrukking en acceptatie in dit archetypische verhaal naar de oppervlakte. 

De film speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. Een periode waarin xenofobie, seksisme, racisme en homofobie hoogtij vierden. Deze lelijke elementen worden vertegenwoordigd door Colonel Strickland (Michael Shannon). Een sociopaat die alles behalve de christelijke man ziet als een belediging van god. 

Daartegenover staat de onbevangenheid van de stemloze Elisa (Sally Hawkins) en haar amfibische vriendje (Doug Jones). Deze bijzondere interpretatie van een welbekend verhaal maakt The Shape of Water tot een zwierig sprookje. Het werk van een macabere geest met een heel klein hartje.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Shape of Water:

Pluspunten The Shape of Water

Acteerwerk Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins en Michael Shannon, De fysieke aanwezigheid van Doug Jones, Sfeer, Boodschap, Prachtige make-up, Referenties naar The Creature From The Black Lagoon (1954), The Hunchback of Notre Dame (1923) en andere horrorklassiekers, Muziek van Alexandre Desplat

Minpunten The Shape of Water

-

Nuttige recensie

17 / 17 personen vinden deze recensie van The Shape of Water nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series