The Shape of Water (2018)

Recensie The Shape of Water (2018)

The Shape of Water recensie

Door Vince Christiaans op
De eenzame Elisa (Sally Hawkins) is schoonmaakster in een ultrageheim legerlaboratorium. Haar leven verandert wanneer zij een bijzondere band ontwikkelt met een mysterieus amfibisch wezen (Doug Jones).

Dat Guillermo del Toro verliefd is op klassieke horror is geen geheim. Met Crimson Peak (2015) bracht hij al een ode aan de gotische Hammer Horror uit de vijftiger jaren. Voor The Shape of Water gaat Del Toro verder terug in de tijd en laat hij zich inspireren door de zwart-wit monsterfilms van Universal Pictures.

Het is een bekende formule. Een jonge vrouw ontmoet een afstotelijk wezen en de twee vormen een sterke band. Denk aan King Kong (1933) en Beauty and the Beast (1991). The Shape of Water brengt de thema's van onderdrukking en acceptatie in dit archetypische verhaal naar de oppervlakte. 

De film speelt zich af tijdens de Koude Oorlog. Een periode waarin xenofobie, seksisme, racisme en homofobie hoogtij vierden. Deze lelijke elementen worden vertegenwoordigd door Colonel Strickland (Michael Shannon). Een sociopaat die alles behalve de christelijke man ziet als een belediging van god. 

Daartegenover staat de onbevangenheid van de stemloze Elisa (Sally Hawkins) en haar amfibische vriendje (Doug Jones). Deze bijzondere interpretatie van een welbekend verhaal maakt The Shape of Water tot een zwierig sprookje. Het werk van een macabere geest met een heel klein hartje.

Cast: Sally Hawkins Octavia Spencer Michael Shannon Richard Jenkins
Doug Jones Michael Stuhlbarg
Regie: Guillermo del Toro
Genre: Fantasie Thriller Romantiek
Speelduur: 1:59 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Shape of Water:

Pluspunten

Acteerwerk Sally Hawkins, Octavia Spencer, Richard Jenkins en Michael Shannon, De fysieke aanwezigheid van Doug Jones, Sfeer, Boodschap, Prachtige make-up, Referenties naar The Creature From The Black Lagoon (1954), The Hunchback of Notre Dame (1923) en andere horrorklassiekers, Muziek van Alexandre Desplat

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Shape of Water met een 9 / 10.

9

The Shape of Water is door 3 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8 / 10.

Nuttige recensie

16 / 16 personen vinden deze recensie van The Shape of Water nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Shape of Water
Relevante films binnen het genre Fantasie
9,5
Recensie Petite Maman (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8,3
Recensie The Green Knight (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)