Crimson Peak (2015)

Recensie Crimson Peak (2015)

Crimson Peak recensie

Door Vince Christiaans op
Edith Cushing (Mia Wasikowska) is een jonge schrijfster en het enige kind van een industriemagnaat. Ze wordt verliefd op de mysterieuze Sir Thomas Sharpe (Tom Hiddleston), die haar meevoert naar zijn spookachtige geboortehuis in Engeland.

Met zijn nieuwste werk brengt Guillermo del Toro een lofzang aan klassieke horror. Met name de invloed van de oude Hammer Horror is sterk te voelen. Net als die films speelt Crimson Peak zich af in een wereld vol vervallen landhuizen, golvende jurken en vuurrood bloed.

Crimson Peak kan het beste worden omschreven als een gotische romance. Het is namelijk vooral de tragische relatie tussen Edith en Thomas die centraal staat. Dit geeft de film een fraaie maar duistere sfeer, die wordt versterkt door de meeslepende muziek van Fernando Velázquez.

Verwacht dus geen aaneenschakeling van schrikeffecten, maar juist een zorgvuldig opgebouwd en sfeervol verhaal. Del Toro voelt er meer voor om de kijker een gevoel van onbehagen te bezorgen. Hiervoor maakt hij dankbaar gebruik van Jessica Chastain, die als Thomas’ kille zus Lucille door het donkere familiehuis spookt.

Uiteindelijk is Crimson Peak romantisch, schokkend en tragisch tegelijkertijd. De geesten die zo nu en dan opduiken zijn schrikwekkend maar leiden nooit af van het verhaal. Door loyaal te blijven aan de tradities van de klassieke horrorverhalen maakt Guillermo del Toro Crimson Peak tot één van zijn betere films.

Cast: Mia Wasikowska Jessica Chastain Tom Hiddleston Charlie Hunnam
Burn Gorman Doug Jones
Regie: Guillermo del Toro
Genre: Horror Romantiek
Speelduur: 1:59 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Crimson Peak:

Pluspunten

Klassieke horror, Sfeervol, Muziek, Acteerprestatie Jessica Chastain, Referenties naar de horrorklassiekers van Universal en Hammer, Knipoog naar legendarisch acteur Peter Cushing

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Crimson Peak met een 8,5 / 10.

8,5

Crimson Peak is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,8 / 10.

Nuttige recensie

31 / 32 personen vinden deze recensie van Crimson Peak nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Crimson Peak
Relevante films binnen het genre Horror
7
Recensie The  Twilight Zone: The Movie (1983)
7,5
Recensie Freaky (2020)
6
Recensie The Dark and the Wicked (2020)
7
Recensie His House (2020)
6
Recensie Kadaver (2020)
8
Recensie The Haunting of Bly Manor (2020)