The Shape of Water

2018

8
Recensie The Shape of Water (2018)

In een zwaarbeveiligd overheidslaboratorium ontdekt Elisa een geheim experiment waar ze meer gevoelens voor gaat ontwikkelen dan goed voor haar is.

The Shape of Water is door op 28 januari 2018 beoordeeld met een 8 / 10.

The Shape of Water is een sprookje voor volwassenen. Jaren '60, stijl noir, met een mooie art deco vormgeving. De onderzoeksfaciliteit, een bunker, spreekt tot de verbeelding, zeker tegen de achtergrond van de Koude Oorlog. Flinterdun onder het verhaal loopt namelijk een lijntje over de strijd tussen Amerika en Rusland.

‘Twee 'buitenbeentjes' die elkaar vinden voelt oprecht aan.’

Een romantische fantasiefilm. De combinatie amfibisch wezen, die uiteraard niet kan praten, en de stomme Elisa Esposito (Sally Hawkins) is direct heel sterk. Twee 'buitenbeentjes' die elkaar hebben gevonden; het voelt logisch en oprecht aan.
De spanning voor en tijdens de ontsnapping ligt hoog. Daarna wordt die spanning ingeruild voor relationele diepgang. Dit zorgt voor de juiste balans en een geloofwaardige verhaalontwikkeling. De droomscène echter - dansen en zingen op toneel - past niet in de vibe van de film.
Een sterke bijrol wordt neergezet door de altijd explosieve Michael Shannon als Richard Strickland, een special agent die wel even orde op zaken gaat stellen in de bunker.

De ontknoping is mooi. Met een toffe verwijzing naar een moment eerder in de film als iets ogenschijnlijk onbenulligs wordt benoemd, wat uiteindelijk van essentieel belang blijkt.

Te zien op Disney+ en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Shape of Water:

Pluspunten The Shape of Water

Mooi geschoten, Prima soundtrack, Sprookje voor volwassenen, Stijl, Chemie, Spanning vs diepgang, Michael Shannon, Ontknoping met verwijzing

Minpunten The Shape of Water

Droomscène

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van The Shape of Water nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere fantasyfilms en -series