Sound of Metal (2020)

Recensie Sound of Metal (2020)

Sound of Metal recensie

Door Jordy Gomes op
Muziek is een passie voor metal-drummer Ruben Stone (Riz Ahmed) en hij probeert er zijn carrière van te maken. Wanneer hij er achterkomt dat zijn gehoor aan het verdwijnen is, moet hij leren omgaan met deze nieuwe manier van leven.

Filmjaar 2020 komt langzaam maar zeker tot een eind. Daarom is het deze laatste maand nog zoeken naar wat goede films die mogelijk worden meegenomen in mijn lijstje voor 'favorieten van het jaar'. De nieuwe Amazon Prime film, Sound of Metal (2020), mag zich toevoegen aan de race om een plek op mijn lijst te bemachtigen.


Sound of Metal toont de ergste nachtmerrie voor een muziekliefhebber, of misschien wel van mensen in het algemeen. Wat als je van de één op andere dag je gehoor zou verliezen? Deze angst is reëel, tastbaar en zorgt voor verwarring, paniek, frustratie en verdriet. Menselijke emoties die hoofdrolspeler Riz Ahmed hier zo sterk weet over te brengen. De film staat volledig op zijn schouders met subtiel acteerwerk - van kleine blikken en gezichtsuitdrukkingen tot grote woede-uitbarstingen, alles is geloofwaardig gespeeld en zijn pijn is voelbaar door merg en been.

Dit acteerwerk wordt gecomplimenteerd en gaat hand in hand met het uitmuntende sounddesign. Deze zet je namelijk in de schoenen van Ruben (Riz Ahmed) en probeert zorgvuldig over te brengen wat hij nog kan opvangen met zijn oren. Doffe geluiden, zachte stemmen in de verte op een laag pitje, veel ruis alsof je luistert naar een storende radio én ga zo maar door. We zien gesprekken vanuit zijn perspectief, met bijna geen geluid, om dan vervolgens snel over te schakelen naar de andere persoon met 'normaal' geluid. Deze abrupte afwisselingen zorgen voor een unieke aanpak en zet je in de schoenen van iemand die (bijna) doof is. De film maakt hiermee niet alleen indruk, maar zo wordt er ook gezorgd dat je je eigen basis-zintuigen meer gaat waarderen.

Uiteindelijk is Sound of Metal (2020) een sterk geacteerde drama met een mooie boodschap op het eind. Door de film heen moet Ruben leren dat doof zijn, of andere gebreken hebben, niet gezien hoeft te worden als een handicap. Het leven is oneerlijk en zit vol tegenslagen, maar laat niemand je weerhouden om door te vechten en jezelf te accepteren zoals je bent, met imperfecties en al.

Cast: Riz Ahmed Olivia Cooke Paul Raci Lauren Ridloff
Mathieu Amalric
Regie: Darius Marder
Genre: Drama
Speelduur: 2:00 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Sound of Metal:

Pluspunten

Geweldig acteerwerk van Riz Ahmed, Goede bijrol voor Olivia Cooke, Sounddesign laat je voelen zoals het hoofdpersonage, Sterke drama met een thema over jezelf accepteren hoe je bent én dat doof zijn (of andere gebreken hebben) niet gezien hoeft te worden als een handicap, Menselijke emotie, Mooi eind

Minpunten

Iets te langdradig en repetitief op momenten

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Sound of Metal met een 7,5 / 10.

7,5

Sound of Metal is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,3 / 10.

Nuttige recensie

25 / 25 personen vinden deze recensie van Sound of Metal nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Sound of Metal
Relevante films binnen het genre Drama
7,5
Recensie Oasis Knebworth 1996 (2021)
9,5
Recensie Petite Maman (2021)
5,5
Recensie Mijn Beste Vriendin Anne Frank (2021)
8
Recensie Dear Comrades! (2021)
6
Recensie The Assistant (2021)
8
Recensie Druk (2021)