Sound of Metal

2020

9
Recensie Sound of Metal (2020)

Ruben Stone is op tournee met zijn vriendin Lou. Hij is drummer bij hun metalband Backgammon. Op een dag lijkt alle geluid rondom hem weg te vallen. Samen met zijn gehoor, lijkt het wel alsof de hele wereld rondom hem hem in de steek laat.

Sound of Metal is door op 18 december 2020 beoordeeld met een 9 / 10.

Wat een regiedebuut. Door een ondoordringbare 'wall of sound' word je als kijker de film binnengetrokken. Ruben drumt als een bezetene, onverstoorbaar, terwijl Lou onverstaanbare flarden tekst brult door haar microfoon. Dit is het leven van Ruben en Lou. De twee leiden een zigeunerbestaan en rijden met hun camper van concert naar concert. Dat Lou aan zelfverminking doet en dat een nieuwe drugsverslaving om de hoek loert, wordt met de mantel der liefde bedekt. Tot Ruben op een dag een vreemde pieptoon hoort en plots alle geluiden rondom hem 'hoort' wegvallen. Alles waar hij van houdt, lijkt opeens een verre droom.

Regisseur Darius Marder grijpt op die manier onze aandacht en laat het niet meer los tot het allerlaatste (overigens schitterende) shot. De keuze om ons hele stukken film te laten 'horen' zoals Ruben zijn omgeving hoort, blijkt een schitterende vondst en maakt de betrokkenheid bij het onfortuinlijke hoofdpersonage alleen maar groter. Op een bepaald moment zou je kunnen denken dat we de melige toer opgaan, maar ook dan kiest Ruben niet voor de gemakkelijke weg, maar doet nog een ultieme poging om zijn oude leven terug op de rails te krijgen. Kortom, de scenaristen en de regisseur kiezen niet de makkelijke weg waardoor de film constant blijft boeien om je op het einde een ongelooflijk mooi laatste shot aan te bieden. Heel knap!

Het helpt natuurlijk ook dat Riz Ahmed als Ruben de pannen van het dak speelt. Hij 'speelt' alle emoties die zijn personage doormaakt alsof hij ze zelf meemaakt. Dit is een Oscarwaardige performance die zijn toekomst als acteur een enorme boost in de goeie richting zal geven. Nog een pluim ook voor de fantastische prestatie van Paul Raci als mentor Joe, die Ruben begeleidt in een centrum voor doven. Debutant Marder levert hier een debuut af om u tegen te zeggen, met verrassende keuzes en een schitterende geacteerd hoofdpersonage.

Te zien op Prime Video en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Sound of Metal:

Pluspunten Sound of Metal

Knappe regie, Riz Ahmed is grandioos, Mooie emotionele rol van Paul Raci, De geluidsband, Het laatste shot, Interessante regiekeuzes

Minpunten Sound of Metal

Even lijkt het wat melig te worden

Over Sound of Metal

Regie

Darius Marder

Cast

Riz AhmedOlivia CookePaul RaciLauren RidloffMathieu Amalric

Genre

Drama

Thema

MuziekHandicap

Taal

Engels

Duur

2:00 uur

Nuttige recensie

2 / 3 personen vinden deze recensie van Sound of Metal nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series