Raya and the Last Dragon (2021)

Recensie Raya and the Last Dragon (2021)

Raya and the Last Dragon recensie

Door Jordy Gomes op
Honderden jaren geleden verscheen een kwaadaardige plaag (Druun) dat zowel mensen als draken wegvaagde van de wereld. De overgebleven mensen raakten in conflict met elkaar en het land waar iedereen zich bevindt splitste zich op in vijf verschillende eilanden. In het heden is Raya, de dochter van de leider van het 'Heart'-eiland, zoekende naar Sisu - de laatste draak die nog in leven zou zijn. Wie weet kunnen ze samen de mensheid weer verenigen tot één volk.

Disney-animatiefilms hebben recentelijk weer een flinke terugkeer gemaakt in populariteit. Echter is het alweer jaren geleden dat Walt Disney Animation Studios een originele film uitbracht, dit was namelijk Vaiana (2016). Hierna volgden twee vervolgfilms, Ralph Breaks the Internet (2018) & Frozen II (2019). Niks mis met een continuatie, maar mijn voorkeur zal altijd uitgaan naar iets nieuws, fris en origineel. Vandaar dat ik met anticipatie uitkeek naar Raya and the Last Dragon (2021), die helaas de bioscopen moest overslaan en nu op Disney+ te zien is. 


Raya and the Last Dragon bevat een aantrekkelijke mythologie. Het achtergrondverhaal en hoe deze wereld precies in elkaar steekt geven de basis om je interesse vast te houden. Dit komt mede door de vijf eilanden en de bijbehorende stammen van mensen die hier wonen, met elk een eigen cultuur en manier van leven. Visueel gezien zijn alle steden totaal anders en het designwerk is erg indrukwekkend. Op avontuurlijke wijze reist Raya elk van deze steden af en ontmoet ze hier een tal van kleurrijke bijkarakters, zoals een stelende baby met drie apenvriendjes.

De muzikale hoogtepunten zijn ook weg, aangezien dit geen musical is. Gelukkig worden deze vervangen door spannende achtervolgingen, zwaardgevechten en een verrassend duister sfeertje. Uiteraard wordt dit laatste gebalanceerd met komische taferelen, maar als we kijken naar Disney's andere animatiefilms valt Raya and the Last Dragon toch wat meer aan de volwassen kant. Dit is terug te zien in de climax, waarin een mooie boodschap zit verweven over vertrouwen hebben in elkaar, zelfs al zijn mensen nog zo verschillend en terughoudend.

Het verhaal is misschien met vlagen voorspelbaar, maar dankzij de combinatie van actie, avontuur, komedie en sterke thematiek wordt Raya and the Last Dragon (2021) evengoed een aanrader voor menig Disney-liefhebber.

Cast: Kelly Marie Tran Awkwafina Izaac Wang Gemma Chan
Daniel Dae Kim Benedict Wong Sandra Oh Thalia Tran
Lucille Soong Alan Tudyk
Regie: Don Hall
Genre: Fantasie
Speelduur: 1:47 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Raya and the Last Dragon:

Pluspunten

Prachtige animatie, Sympathieke hoofdrol voor Kelly Marie Tran als Raya, Komische bijrol voor Awkwafina als draak Sisu, Interessante mythologie, De vijf verschillende eilanden hebben elk hun eigen visuele stijl, Avontuurlijke sfeer, Gevechten zijn sterk in beeld gebracht, Muziek van James Newton Howard, Mooie boodschap op het eind

Minpunten

Overvol verhaal dat meer uitgediept kon worden, Op veel punten een beetje voorspelbaar

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Raya and the Last Dragon met een 7,5 / 10.

7,5

Raya and the Last Dragon is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,8 / 10.

Nuttige recensie

52 / 52 personen vinden deze recensie van Raya and the Last Dragon nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Raya and the Last Dragon
Raya and the Last Dragon is te zien op Disney+
Relevante films binnen het genre Fantasie
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8,3
Recensie The Green Knight (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)
4
Recensie Space Jam: A New Legacy (2021)