Operation Mincemeat

2022

6,5
Recensie Operation Mincemeat (2022)

Na de overwinning in Noord-Afrika op de asmogendheden, zoeken de geallieerden in 1943 een manier om Europa binnen te dringen en te bevrijden. Sicilië lijkt de logische keuze, maar men weet dat Hitler dat ook denkt. Daarom zoeken officieren Montagu (Colin Firth) en Cholmondeley (Matthew Macfadyen) naar een manier om de Duitsers van andere plannen te overtuigen.

Operation Mincemeat is door op 20 juni 2022 beoordeeld met een 6,5 / 10.

Deze manier wordt nog steeds gezien als één van de best uitgevoerde oorlogsmisleidingen en een topvoorbeeld van spionagewerk. Hoe dit verhaal echt heeft kunnen gebeuren en zodanig dat het een enorm effect heeft gehad op het verloop van de Tweede Wereldoorlog, is een raadsel. Het is dan ook meteen het sterkste punt van de film: een historisch spionagedrama wat het verloop van deze operatie heel goed laat zien. Regisseur John Madden heeft een topcast om zich heen verzameld die het verhaal zonder moeite recht doen. Of toch niet?

Colin Firth en Matthew Macfadyen maken een geloofwaardig en komisch duo en dragen de film zonder veel moeite. Net als Penelope Wilton, die als Montagu's assistente indrukwekkend acteert. Er ontstaat ook een leuke 'throwback' naar Death of Stalin door een interessante hereniging tussen Jason Isaacs' admiraal Godfrey en Simon Russell Beale's Winston Churchill. Toch is een Britse sterrencast niet voldoende om de grote valstrik van een historisch drama te redden: Operation Mincemeat is helaas op veel momenten clichématig en traag.

‘Het doet de film geen goed en maakt een volwaardig spionagedrama bijna een slap liefdesverhaal.’

Daarbij valt de rol die Kelly Macdonald mag spelen niet goed. De misleidingsmanoeuvre van de geallieerden staat in de film op de tweede plek na een liefdesdriehoek waar Macdonald's Jean Leslie de hoofdpersoon in speelt. In ieder geval is de spionagetruc vele malen geloofwaardiger dan deze driehoek die als rode draad door de film loopt. Macdonald - een actrice die wat mij betreft nooit veel variatie op het scherm brengt - brengt het hoofd van de hoofdpersonen op hol, een fenomeen wat ontzettend uit de lucht komt vallen. Voor Macfadyen's personage wordt weliswaar een kleine voorgeschiedenis voor zijn affectie naar haar uit de doeken gedaan, maar bij Firth komt deze vrijwel uit het niets. Het doet de film geen goed en maakt een volwaardig spionagedrama bijna een slap liefdesverhaal.

Daarnaast komen er veel kleine clichématige keuzes in het plot voor. De kwaliteit van het plot van Operation Mincemeat wordt letterlijk tot gehakt gemaakt op sommige momenten. Wanneer je weer tien minuten geboeid het mysterie zit te volgen, komt er een vreemde plotkeuze de hele bui verpesten. Dat Ian Fleming (auteur van James Bond) daadwerkelijk wat met de operatie te maken heeft gehad, is prima. Maar druk het alsjeblieft niet zo in ons gezicht want de boodschap is duidelijk. Zonde, want het verhaal en de cast hebben een enorm potentieel.

Operation Mincemeat is een prima Brits historisch drama over een interessant aspect van de Tweede Wereldoorlog: misleiding en spionage. Maar meer dan prima is het niet. Een ruime topcast kan de rare plotkeuzes en tempowisselingen, clichématige scène's en ongeloofwaardige liefdesverhouding niet redden. De film houdt vast aan de kunde van de cast en de inherente spanning van het verhaal die het nog interessant maken om te kijken. Had regisseur Madden het tot een puur spionagedrama gehouden, dan was Operation Mincemeat beter af geweest. Prima, maar jammer.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Operation Mincemeat:

Pluspunten Operation Mincemeat

Cast, Interessante thematiek

Minpunten Operation Mincemeat

Slap liefdesverhaal, Clichématig

Nuttige recensie

1 / 1 personen vinden deze recensie van Operation Mincemeat nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series