Onward

2020

7
Recensie Onward (2020)

Gebroeders Ian (Tom Holland) en Barley (Chris Pratt) kunnen met de hulp van een toverspreuk één dag spenderen met hun overleden vader. Wanneer de spreuk fout gaat keert alleen de onderste helft van hun vader terug. Ze hebben 24 uur de tijd om de rest van hun vader terug te halen, voordat hij weer permanent verdwijnt.

Onward is door op 5 maart 2020 beoordeeld met een 7 / 10.

Pixar is hoogstwaarschijnlijk mijn favoriete studio die vandaag de dag produceert. Al ruim vijfentwintig jaar revolutioneren zij het animatie genre en tussen hun oeuvre zitten ronduit foutloze films. De laatste jaren zijn ze echter blijven hangen in een sleur van vervolgen, variërend in kwaliteit. Denk aan Finding Dory (2016), Cars 3 (2017), Incredibles 2 (2018) en Toy Story 4 (2019). Gelukkig maakt Pixar dit goed door dit jaar twee originele projecten uit te brengen, waarvan Onward (2020) als eerst aan bod komt.


Lees bovenaan de omschrijving van het plot en het is duidelijk dat de film zich leent voor een bak aan emotie, iets wat de studio door de jaren heen heeft geperfectioneerd. Ondanks de mooie boodschap op het eind en de ontroerende ontknoping, is de weg hiernaartoe simpelweg te min in vergelijking met de eerdere Pixar-klassiekers of de originele films van de laatste jaren, zoals Inside Out (2015) of Coco (2017), beide pareltjes.

Onward meteen naast de toppers van de studio leggen is misschien niet eerlijk, aangezien de film op zichzelf een leuk avontuur biedt voor alle leeftijden. Helaas blijft evengoed het gevoel hangen van gemiste potentie, helemaal met een fantasierijk concept zoals deze. De broederlijke band tussen Tom Holland en Chris Pratt maakt een hoop goed en de film blijft altijd vermakelijk om te kijken, alleen voelt deze soms meer aan als een sterke Dreamworks productie i.p.v. een volwassen Pixar tranentrekker van buitengewoon niveau. 

Laten we eerlijk blijven, Onward is hoe dan ook een aanrader, zelfs met mijn terughoudende positiviteit. Het feit is alleen dat van Pixar meer verwacht wordt. Hierdoor is deze (verder goede) animatiefilm, zeker als we hem vergelijken met hun catalogus, dan toch lichtelijk teleurstellend.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Onward:

Pluspunten Onward

Avontuurlijk, Broederlijke band tussen Ian en Barley, Geinig concept, Ontroerend eind met een mooie boodschap, Kijkt gemakkelijk weg

Minpunten Onward

De hoge lat van Pixar's eigen catalogus wordt hiermee niet behaald, Voelt soms meer als een Dreamworks film dan Pixar, Ditmaal lijkt de humor wat meer gericht op kinderen

Nuttige recensie

20 / 22 personen vinden deze recensie van Onward nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere komedies