Onward (2020)

Gezien in 3D
Recensie Onward (2020)

Onward recensie

Door Vince Christiaans op
In een wereld waar magie tot het verleden behoort krijgen de broers Ian (Tom Holland) en Barley (Chris Pratt) de kans om een dag door te brengen met hun overleden vader. Om dit te bereiken moeten ze op een legendarisch avontuur.

Sinds de release van Toy Story (1995) staat Pixar bekend om hun revolutionaire computeranimaties én hun sterke gevoel voor storytelling. Zelfs in 2020, waarin hun animatietechnieken niet langer zo uniek zijn, weet deze studio nog indruk te maken met hun verfijnde verhaallijnen en karakterontwikkeling. 


Onward is de nieuwste film in het Pixar pantheon en op het eerste gezicht mist dit avontuur de unieke invalshoek waardoor hun andere projecten zo opvallen. De film speelt zich af in een gemoderniseerde fantasiewereld, waarin magie is ingehaald door de wetenschap. Het is een concept dat zo door Dreamworks of Illumination verzonnen kon zijn. 

Het verschil zit wederom in de verhaalvertelling. De personages worstelen met de afwezigheid van hun overleden vader en dit gemis wordt op een gevoelige wijze uitgebeeld. Natuurlijk is er genoeg ruimte voor humor en avontuur, maar al deze elementen komen voort uit de ontwikkeling van de twee hoofdpersonages; de broers Ian en Barley. 

Toch is Onward wel een film waarin de bekende Pixar-formule erg zichtbaar is. Je ziet de radertjes van het script draaien, terwijl je eigenlijk met het verhaal moet worden meegezogen. Dit maakt Onwards tot een Pixar-film in de mal van A Bug's Life (1998), Cars (2006) en The Good Dinosaur (2015).

Dat betekent echter niet dat we hier met een misser te maken hebben! Onward blijft een heerlijke animatiefilm met kleurrijke humor en sterk ontwikkelde personages. Voor de kleintjes is Onward een fantasievol avontuur, terwijl er voor het oudere publiek een gedegen emotionele bodem is gelegd. 

Cast: Tom Holland Chris Pratt Octavia Spencer Julia Louis-Dreyfus
Regie: Dan Scanlon
Genre: Animatie Familie
Speelduur: 1:43 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Onward:

Pluspunten

Prachtige animatie, Sterke verhaalvertelling, Humor, Avontuur, Kleurrijke omgevingen en personages, Veel referenties naar bekende fantasie boeken, spellen en films, Muziek van Mychael Danna en Jeff Danna

Minpunten

De Pixar-formule is hier wel erg zichtbaar

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Onward met een 7,5 / 10.

7,5

Onward is door 2 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 7,3 / 10.

Nuttige recensie

6 / 14 personen vinden deze recensie van Onward nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Onward
Relevante films binnen het genre Animatie
10
Recensie Grave of the Fireflies (1988)
7
Recensie Mulan (1998)
7,5
Recensie Weathering With You (2020)
7,3
Recensie Frozen 2 (2019)
8
Recensie Klaus (2019)
8
Recensie Shaun het Schaap: Het Ruimteschaap (2019)