Midnight Special (2016)

Recensie Midnight Special (2016)

Midnight Special recensie

Door Vince Christiaans op
Roy Tomlin (Michael Shannon) zet alles op alles om zijn zoon Alton (Jaeden Lieberher) uit handen van een sekte te houden. Ondertussen zien de Amerikaanse autoriteiten het jongetje als een bedreiging voor de nationale veiligheid.

Bij het zien van Midnight Special is het makkelijk om verdwaald te raken in de bovennatuurlijke kant van het verhaal. Altons bizarre krachten zijn dan ook erg indrukwekkend. Wat mij na mijn bioscoopbezoek echter bijblijft is de oprechte vader-zoonrelatie die aan het hart ligt van de film.

Michael Shannon speelt een vader die niet kan rusten tot zijn zoon veilig is. Hij is ervan overtuigd dat Alton is bedoeld voor grotere dingen. Dit verantwoordelijkheidsgevoel en de hoop op een betere toekomst voor zijn zoon vormen samen de essentie van Midnight Special.

Het is een thema dat op dramatische wijze wordt uitgebeeld in de conclusie; een fantasierijke finale voor een anderzijds grauwe film. Het is tevens één van de vele aanwijzingen dat regisseur Jeff Nichols zich heeft laten inspireren door Spielbergs Close Encounters of the Third Kind (1977).  

Dankzij het gegronde acteerwerk van de cast voert het bovennatuurlijke element niet de boventoon. De intensiteit van Shannon en de warmte van Joel Edgerton vormen een mooi kader voor de buitenaardse trekken van Alton. Alleen Adam Driver dreigt met zijn sukkelige personage uit de toon te vallen, al zorgt hij wel voor de nodige humor.

Cast: Michael Shannon Joel Edgerton Kirsten Dunst Adam Driver
Sam Shepard
Regie: Jeff Nichols
Genre: Sciencefiction Avontuur
Speelduur: 1:52 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Midnight Special:

Pluspunten

Intense acteerwerk Michael Shannon, Joel Edgerton en Kirsten Dunst, Muziek van David Wingo, Leuke bijrol voor Adam Driver, Drukkende sfeer, Hoopvolle conclusie, Sterke regie, Mooie speciale-effecten

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Midnight Special met een 9 / 10.

9

Midnight Special is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

28 / 28 personen vinden deze recensie van Midnight Special nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Midnight Special
Relevante films binnen het genre Sciencefiction
8
Recensie Strawberry Mansion (2021)
7,5
Recensie Loki - Seizoen 1 (2021)
5,8
Recensie The Tomorrow War (2021)
5
Recensie Chaos Walking (2021)
6,5
Recensie Stowaway (2021)
7,5
Recensie Palm Springs (2021)