Close Encounters of the Third Kind (1977)

Recensie Close Encounters of the Third Kind (1977)

Close Encounters of the Third Kind recensie

Door Vince Christiaans op
Het leven van Roy Neary (Richard Dreyfuss) komt op zijn kop te staan nadat hij getuige is van een mysterieus fenomeen. Deze ervaring is het begin van een obsessieve zoektocht naar de waarheid achter UFO's.

Als het gaat om aliens en Steven Spielberg is E.T. The Extra-Terrestrial (1982) waarschijnlijk de eerste film waar je aan denkt. Toch maakte hij al eerder contact met buitenaardse beschavingen in zijn vroege meesterwerk Close Encounters of the Third Kind (1977).

Zijn eerste film na het succes van Jaws (1975) richt zich op de sterren en gaat uit van een buitenaardse verklaring voor fenomenen als UFO's en mysterieuze verdwijningen. Een doorsnee Amerikaan wordt getroffen door een mysterieus contactmoment en raakt betrokken in de eerste ontmoeting tussen de mens en een buitenaardse intelligentie. 

Spielberg behandelt het onderwerp op een nuchtere wijze. De personages reageren vol verwondering en angst op hun ontmoetingen met de buitenaardse entiteiten. Hierdoor blijft Close Encounters of the Third Kind een verrassend realistische film, zonder ooit klinisch of kil te worden. 

De focus van de film ligt dan ook op Roy Neary (Richard Dreyfuss). Deze doodnormale man raakt na zijn 'close encounter' volledig in de ban van UFO's. Zo zeer dat zijn gezinsleven en zijn geestelijke gezondheid eronder komen te lijden. Neary's momenten van verwarring, wanhoop en uiteindelijke verlichting worden aangrijpend uitgebeeld. 

De aliens communiceren door middel van licht en geluid. Hierdoor zijn de visuele effecten en de muziek van enorm belang in deze film. Gelukkig zijn de oplichtende ruimteschepen van ILM adembenemend en worden de vijf muzieknoten die de aliens gebruiken om met ons te 'praten' effectief verweven in John Williams' ontroerende soundtrack. 

Close Encounters of the Third Kind is een verrassende ontdekkingsreis. Spielberg loodst ons door angstige momenten, scènes vol verwondering, humor en inventiviteit tot de onthulling dat de buitenaardsen vervuld zijn van een soort kinderlijke onschuld. Deze hoopvolle ontknoping is een sterk tegengif voor de inktzwarte 'first contact' scenario's uit andere sciencefictionfilms.

Cast: Richard Dreyfuss Teri Garr Melinda Dillon François Truffaut
Bob Balaban Lance Henriksen Cary Guffey J. Allen Hynek
Regie: Steven Spielberg
Genre: Sciencefiction Klassieker
Speelduur: 2:15 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Close Encounters of the Third Kind:

Pluspunten

Sterke regie van Steven Spielberg, Mix van spanning en verwondering, Uitzonderlijk visuele effecten, Oprecht acteerwerk Richard Dreyfuss, Teri Garr en Melinda Dillon, Bijrol voor bekende Franse regisseur François Truffaut, Muziek van John Williams

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Close Encounters of the Third Kind met een 9 / 10.

9

Close Encounters of the Third Kind is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

8 / 11 personen vinden deze recensie van Close Encounters of the Third Kind nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Close Encounters of the Third Kind
Filmklassieker Close Encounters of the Third Kind door Vince
Relevante films binnen het genre Sciencefiction
8,5
Recensie Inception (2010)
6
Recensie Dune (1984) (1984)
8,5
Recensie Little Shop of Horrors (1986)
8,5
Recensie The  Invisible Man (1933) (1933)
7
Recensie Star Wars: Episode III – Revenge of the Sith (2005)
8,5
Recensie V for Vendetta (2006)