Jesse Gryson

Jesse Gryson Voormalig filmrecensent

Jaws (1975)

Recensie Jaws (1975)

Jaws recensie

Door Jesse Gryson op
Het jaar is 1975, en de moderne blockbuster bestaat nog niet. Dan komt Steven Spielberg plots op de proppen met Jaws, een film gebaseerd op een boek over een haai die een rustig Amerikaans kuststadje terroriseert. Indertijd revolutionair, maar heeft deze klassieker de tand des tijds doorstaan?

Het antwoord is: jazeker, en met verve zelfs. Enkele dagen geleden had ik, mede door de aankomende release van The Shallows, zin om deze Spielberg-flick nog eens te bekijken. Wanneer je kijkt is het belangrijk dat je beseft dat het een creature feature is: grote emotionele verhaallijnen hoef je niet te verwachten, het zijn spanning en afschuw die hier de hoofdrol spelen. Het is dan ook een film die staat of valt met sfeer.

De grote invloed op de filmindustrie terzijde, de reden dat Jaws tot op vandaag nog zo bekijkbaar is, is het feit dat het de spanning nagenoeg perfect wordt opgebouwd (een aspect waar veel films vandaag de dag de mist in gaan). De haai wordt zo weinig mogelijk getoond, en dit maakt het des te angstaanjagender: het is een wezen dat vanuit het niets kan toeslaan. Denk hierbij aan de eerste scène, die je in de huid van de haai steekt. Gecombineerd met de iconische muziek toont Spielberg al meteen hoe het moet: subtiliteit (wat níet getoond wordt) heeft veel kracht, meer dan bombastische scènes vol CGI.

Perfecte herinnering aan de reden waarom we allemaal films kijken: escapisme op zijn best, fantastische film. Moderne blockbusters kunnen er nog veel van leren.

Cast: Roy Scheider Robert Shaw Richard Dreyfuss Lorraine Gary
Murray Hamilton
Regie: Steven Spielberg
Genre: Thriller
Speelduur: 2:04 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Jaws:

Pluspunten

Spanning, Muziek

Minpunten

-

Beoordeling

Jesse Gryson beoordeelt Jaws met een 9 / 10.

9

Jaws is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 9,6 / 10.

Nuttige recensie

13 / 13 personen vinden deze recensie van Jaws nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Jaws
Filmklassieker Jaws door Jesse
Relevante films binnen het genre Thriller
8,3
Recensie Last Night in Soho (2021)
8,5
Recensie The Power of the Dog (2021)
7
Recensie Dealer (2021)
6,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)