Inglourious Basterds

2009

9
Recensie Inglourious Basterds (2009)

Een groep elitesoldaten moet achter vijandelijke linies in het door Nazi-Duitsland bezette Frankrijk maar één opdracht uitvoeren: zo veel mogelijk SS'ers doden.

Inglourious Basterds is door op 2 april 2022 beoordeeld met een 9 / 10.

Inglourious Basterds zit boordevol iconische scènes die jaren later - zonder de film tussentijds te hebben gezien - nog vers in het geheugen staan. Neem de introductiescène met Landa en Shosanna, Aldo's Italiaans, de explosieve ontknoping in de bioscoop, het scalperen, de apfelstrudel en niet te vergeten de memorabele quote van Landa: "Ooh, that's a bingo!".

Taal is ontzettend belangrijk in Inglourious Basterds, niet alleen voor authenticiteit - niets ergerlijker dan personages die hun talen niet spreken of met een irritant accent praten - maar ook in misleiding en als dekmantel.

‘Zit boordevol iconische scènes die jaren later nog vers in het geheugen staan.’

Aldo Raine (Brad Pitt), Archie Hicox (Michael Fassbender) en Ed Fenech (Mike Myers) spelen zo overdreven, alsof het satire betreft en zij een karikatuur neerzetten. Een film gevuld met hen alleen zou verkeerd uitpakken, nu gedoseerd ingezet werken de personages komisch.
Het is Christoph Waltz als Hans Landa die diepe indruk maakt. Landa is uiterst sluw; het ene moment vriendelijk charmant, het volgende sadistisch bruut. Zonder Waltz zou Inglourious Basterds een goede film zijn, maar niet zo fantastisch als nu.

De film bevat soms korte scènes ter duiding, al dan niet voorzien van voice-over. De meeste hiervan zijn overbodig en halen je voor een kort moment uit de flow van de film - ook Django Unchained (2012) heeft hier last van.
De barscène is aan de lange kant, al is dat in films van Quentin Tarantino nauwelijks storend door de boeiende dialogen en de opbouwende spanning. Inglourious Basterds bestaat uit een tiental settings en zes hoofdstukken; mini-films die stuk voor stuk eindigen in bloederige actie.

The (Real) Inglorious Bastards (1978) - gezien in 2013 - en deze versie hebben weinig met elkaar te maken. Tarantino heeft de filmtitel geleend, maar in verhaal zijn de films compleet verschillend: het één een prima vermakelijke oorlog-actiefilm, de ander een brute wraakfilm die je niet snel zult vergeten.

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Inglourious Basterds:

Pluspunten Inglourious Basterds

Boordevol iconische scènes, Diversiteit aan taal, Karikaturen en satire, Christoph Waltz als Hans Landa, Boeiende dialogen, Opbouwende spanning, Bloederige actie

Minpunten Inglourious Basterds

Korte scènes ter duiding

Nuttige recensie

3 / 3 personen vinden deze recensie van Inglourious Basterds nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series