Django Unchained

2013

8
Recensie Django Unchained (2013)

Met de hulp van een Duitse premiejager gaat een bevrijde slaaf op pad om zijn vrouw te redden van een plantage-eigenaar in het zuiden.

Django Unchained is door op 3 april 2022 beoordeeld met een 8 / 10.

Na Inglourious Basterds (2009) schittert Christoph Waltz wederom in Tarantino's film. Dit keer als premiejager King Schultz met naast hem de vrijgekochte slaaf Django (Jamie Foxx). De twee mannen zijn een uitstekend team, goed op elkaar ingespeeld, evenwichtig en met een aanstekelijke chemie. Schultz en Django spelen meerdere toneelstukken zeer overtuigend.

Als de twee halverwege de speelduur aankomen op Candyland kan het hoofdverhaal beginnen. De eerste helft is een uitstekende kennismaking, opbouw en achtergrond naar waar het om draait. Op dit moment doet slechterik Calvin Candie (Leonardo DiCaprio) zijn intrede.
De verwarring door veranderende hiërarchie is komisch. Iedereen heeft moeite met de vrije Django en het levert grappige scènes en uitdagende dialogen op. De momenten dat de zelfverzekerde Django de overrompelde monsieur Candie verbaal in zijn zak heeft zijn schitterend; de plantage-eigenaar wordt door de vrije slaaf ingemaakt, zowel verbaal als in voorkomen.

‘Een uitstekend team, goed op elkaar ingespeeld, evenwichtig en met een aanstekelijke chemie.’

Aangezien Django Unchained zich afspeelt ten tijde van de slavernij in de Verenigde Staten is het niet verwonderlijk dat de film barstensvol zit met racisme en grof taalgebruik. De uithaal naar de Ku Klux Klan, met hun onpraktische witte kappen is hilarisch. Alle actie is bruut, vingervlug en bloederig - een handelsmerk van Tarantino.

De grote shoot-out in het huis op Candyland is heerlijk. Daarna is de film gevoelsmatig ten einde, maar gaat deze te lang door. Weinig enerverende wraakmomenten en wat geklier wat moet doorgaan voor een vreugdedansje door Django op zijn paard voor de poort. In de afronding van het verhaal kon Django Unchained een stuk efficiënter.

Te zien op Prime Video en Viaplay

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Django Unchained:

Pluspunten Django Unchained

Samuel L. Jackson als Stephen, Heldenverhaal van de underdog, Duo King Schultz en Django, Jamie Foxx, Leonardo DiCaprio als Calvin Candie, Hiërarchie, Grappig, Bloederig, Gedurfd, Grof

Minpunten Django Unchained

Het einde, Gaat te lang door, Verliest daar veel kracht

Nuttige recensie

2 / 2 personen vinden deze recensie van Django Unchained nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere dramafilms en -series