Enola Holmes (2020)

Recensie Enola Holmes (2020)

Enola Holmes recensie

Door Vince Christiaans op
Wanneer haar moeder (Helena Bonham Carter) plotseling verdwijnt, roept Enola Holmes (Millie Bobby Brown) de hulp in van haar twee volwassen broers Sherlock (Henrey Cavill) en Mycroft (Sam Claflin).

Vanaf het moment dat Sir Arthur Conan Doyle zijn verhaal A Study In Scarlet (1887) publiceerde, is Sherlock Holmes een publiekslieveling. Dit succes heeft ervoor gezorgd dat de briljante detective inmiddels één van de meest vertolkte fictieve personages in film is. 


Klassieke acteurs als John Barrymore, Basil Rathbone, Jeremy Brett en Peter Cushing speelden Sherlock met verve, maar inmiddels hebben zelfs Ian McKellen, Robert Downey Jr. en Benedict Cumberbatch zich aan de rol gewaagd. Er kan dus zeker gezegd worden dat er sprake is van overkill als het gaat om dit personage. 

In Enola Holmes komt Henry Cavill opdraven als Sherlock, maar dit keer in een bijrol. Dat is maar goed ook, want de gespierde Cavill is niet bepaald overtuigend als een de hyperintelligente speurneus. De focus ligt ditmaal op zijn jongere zus Enola, gespeeld door Stranger Things-ster Millie Bobby Brown. 

De film is gebaseerd op de Young Adult-boeken van Nancy Springer en introduceert de jongste tak van de Holmes-familie. Enola is net zo intelligent als haar broers en misschien wel drie keer zo eigenwijs. Dat deze karaktertrek niet bepaald past in het uiterst conservatieve Victoriaanse tijdperk zorgt voor de meeste confrontaties in dit avontuur. 

Het conflict tussen progressie en conservatisme, met name tussen de geslachten, is dan ook het voornaamste thema in de film. Het plot bevat o.a. verwijzingen naar de Reform Bill uit 1884 en de Britse suffragettebeweging, waar Enola's moeder Eudoria deel van uitmaakt. Het zijn thema's die, jammerlijk genoeg, nog steeds relevant zijn. 

Hoewel deze politiek-sociale vraagstukken een grote invloed hebben op het verhaal zorgt regisseur Harry Bradbeer ook voor genoeg lucht, want Enola Holmes is voornamelijk een avonturenfilm. De film bevat daarom een gezonde hoeveelheid actie en humor. Verwacht echter geen diepgaand speurwerk, want het primaire mysterie is aan de magere kant.

Ondanks het gebrek aan detectivewerk doet de film er alles aan de om de behaaglijke sfeer van de oude Holmes-verhalen op te roepen. Zo wordt het Victoriaanse Londen op indrukwekkende wijze tot leven gewekt met aantrekkelijke shots van de Big Ben, de Theems en de vele mistige straatjes.  

Als licht vertier valt Enola Holmes dus zeker in de smaak. Millie Bobby Brown blijft een sympathieke verschijning en de botsingen met haar stoïcijnse broers zorgen voor meerdere komische momenten. Bradbeer bewijst hiermee nogmaals dat de wereld van Sherlock Holmes nog steeds niet met pensioen hoeft. 

Cast: Millie Bobby Brown Henry Cavill Sam Claflin Helena Bonham Carter
Fiona Shaw Adeel Akhtar
Regie: Harry Bradbeer
Genre: Avontuur Mysterie Netflix
Speelduur: 2:03 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Enola Holmes:

Pluspunten

Sympathieke hoofdrol voor Millie Bobby Brown, Frisse stijl, Relevante thema's, Leuke interacties tussen Enola en haar bekende broers, Komische actie

Minpunten

Weinig speurwerk, Mager mysterie

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt Enola Holmes met een 7 / 10.

7

Enola Holmes is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,9 / 10.

Nuttige recensie

11 / 12 personen vinden deze recensie van Enola Holmes nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Enola Holmes
Enola Holmes is te zien op Netflix
Relevante films binnen het genre Avontuur
5
Recensie Mulan (remake) (2020)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)
4
Recensie Roald Dahl’s The Witches (2020)
5,5
Recensie The Spongebob Movie: Sponge on the Run (2020)
7
Recensie Over the Moon (2020)