Enola Holmes (2020)

Recensie Enola Holmes (2020)

Enola Holmes recensie

Door Gillan Wijngaards op
Het zusje van Sherlock (Henry Cavill) en Mycroft (Sam Claflin) Holmes, Enola (Millie Bobby Brown), gaat op zoek naar haar moeder (Helena Bonham Carter), die vermist is. Ze laat zien dat ze net zo vindingrijk en intelligent is als haar befaamde broer. Tijdens haar zoektocht ontmoet de jonge graaf Tewkesbury en stuit door hem op nog een mysterie.

Net als verfilmingen rondom Sherlock Holmes bevat deze film over zijn zusje ook een flinke dosis humor. Deze film doorbreekt daarnaast ook nog eens geregeld de vierde wand: Millie Bobby Brown Brown keert zich geregeld als Enola Holmes tot haar publiek en geeft commentaar direct in de camera. We zien maar weinig films die op deze manier weergeven worden. Het effect ervan is fris en modern, maar het zorgt er wel voor dat er de spanning wat afneemt. Nergens lijkt Enola écht in gevaar, ondanks de vele toffe, vlotte (en grappige) actiescènes. 


Millie Bobby Brown doet het uitstekend als het titelpersonage. Ze vertolkt Enola als een charmante en eigenzinnige jonge vrouw. Daarnaast zit de film boordevol heerlijke bijrollen die vertolkt worden door bekende gezichten, zoals Helena Bonham Carter, Sam Claflin en Henry Cavill.

De soundtrack van Daniel Pemberton raakt alle juist noten: soms is vrolijk en soms mysterieus. En de film ziet er prachtig en kleurrijk uit met uitmuntende cinematografie. Enola Holmes is een genot om naar te kijken.

Er lopen tijdens het verhaal twee mysteries door elkaar heen. Beide mysteries worden eigenlijk 'vanzelf' opgelost, zonder de vindingrijkheid van Enola. Ze laat haar inventiviteit gedurende de film vaak zien, maar als het aankomt op het oplossen van de mysteries zijn het vooral externe factoren die belangrijk blijken. Daar had wel wat meer in gezeten. 


Cast: Millie Bobby Brown Henry Cavill Sam Claflin Helena Bonham Carter
Fiona Shaw Adeel Akhtar
Regie: Harry Bradbeer
Genre: Avontuur Mysterie Netflix
Speelduur: 2:03 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Enola Holmes:

Pluspunten

Vlotte actiescènes, Mooie en charmante rol van Millie Bobby Brown als Enola Holmes, Veel leuke, kleine bijrollen, Levendige kleuren en fraaie cinematografie, Heerlijke soundtrack

Minpunten

De film wordt nergens écht spannend, Duurt iets te lang, Tijdens de climax wordt niet veel gebruik gemaakt van de inventiviteit van het titelpersonage

Beoordeling

Gillan Wijngaards beoordeelt Enola Holmes met een 7,5 / 10.

7,5

Enola Holmes is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,9 / 10.

Nuttige recensie

4 / 7 personen vinden deze recensie van Enola Holmes nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Enola Holmes
Enola Holmes is te zien op Netflix
Relevante films binnen het genre Avontuur
9
Recensie Toy Story 2 (1999)
5
Recensie Mulan (remake) (2020)
10
Recensie Unforgiven (1992)
8,5
Recensie First Blood (1983)
4
Recensie Roald Dahl’s The Witches (2020)
5,5
Recensie The Spongebob Movie: Sponge on the Run (2020)