Enola Holmes (2020)

Recensie Enola Holmes (2020)

Enola Holmes recensie

Door Jordy Gomes op
Bekende detective Sherlock Holmes (Henry Cavill) en zijn broer Mycroft (Sam Claflin) keren na jaren terug om voor hun jongere zusje Enola (Millie Bobby Brown) te zorgen en de verdwijning van hun moeder te onderzoeken. Ondertussen wilt Enola haar eigen pad bewandelen en op haar eigen houtje onderzoek doen. Hierdoor raakt ze verstrikt in nog een ander mysterie.

Wereldwijd zou Sherlock Holmes wel eens bestempeld kunnen staan als de meest bekende detective. Van de originele verhalen van auteur Arthur Conan Doyle tot videogames en verfilmingen, zijn naam staat vast aan een franchise die altijd blijft terugkeren. Met een personage als Sherlock Holmes moet je altijd nieuwe manieren zien te vinden om het materiaal een unieke draai te geven, vandaar dat we in deze Netflix Original film de focus leggen op zijn jongere zusje, zoals de titel al deed vermoeden, Enola Holmes (2020).


Dit is meteen de unieke invalshoek waar ze goed aan hebben gedaan, want de meeste Sherlock verfilmingen laten Enola altijd achterwegen omdat ze een vrij recente toevoeging is aan zijn achtergrond (ze werd pas in 2006 geïntroduceerd in boeken). Een verhaal vanuit haar perspectief zorgt voor een frisse start en creëert mogelijk een nieuwe franchise aan films voor Netflix.

Verwacht alleen niet dat de creatieve stijl uit de Guy Ritchie films of de hoge kwaliteit uit de moderne BBC-serie worden geëvenaard, want dat is niet het geval. Echter weet Enola Holmes op haar eigen kracht prima te vermaken door sterk acteerwerk van Millie Bobby Brown, Henry Cavill & Sam Claflin, met als hoogtepunt hun Holmes familie-dynamiek. De interacties tussen de drie waren het interessants om naar te kijken, waarschijnlijk omdat we dit nog nooit eerder in een Holmes-filmproductie hebben meegemaakt.

Enola Holmes (2020) voelt niet zo speciaal aan als andere film/serieadaptaties, maar biedt wel een unieke invalshoek in het huishouden van de Holmes familie, met de focus op zowel de kinderen als hun eigenaardige moeder. Na afloop concludeerde ik dat een mogelijk vervolg van harte welkom zou zijn. Wat in mijn ogen bewijst dat deze Netflix Original is geslaagd met een voldoende.

Cast: Millie Bobby Brown Henry Cavill Sam Claflin Helena Bonham Carter
Fiona Shaw Adeel Akhtar
Regie: Harry Bradbeer
Genre: Avontuur Mysterie Netflix
Speelduur: 2:03 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Enola Holmes:

Pluspunten

Sterke hoofdrol voor Millie Bobby Brown als Enola Holmes, Bijrollen voor Henry Cavill als Sherlock Holmes & Sam Claflin als Mycroft Holmes, Een leuk mysterie dat ook geschikt is voor de wat jongere kijkers, Soundtrack van Daniel Pemberton, Kijkt gemakkelijk weg en is vermakelijk

Minpunten

Soms kan het overvolle plot het gevoel geven dat dit meer geschikt was als een Netflix-serie, Overbodig gebruik van het breken van de vierde muur om zo te praten tegen het publiek, Mist dat speciale gevoel van de Guy Ritchie films of de moderne BBC adaptatie

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Enola Holmes met een 6,5 / 10.

6,5

Enola Holmes is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 6,9 / 10.

Nuttige recensie

19 / 21 personen vinden deze recensie van Enola Holmes nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Enola Holmes
Enola Holmes is te zien op Netflix
Relevante films binnen het genre Avontuur
7
Recensie Over the Moon (2020)
8,2
Recensie The Painted Bird (2020)
6,5
Recensie The One and Only Ivan (2020)
2,5
Recensie Artemis Fowl (2020)
6,5
Recensie Sonic (2020)
3
Recensie Dolittle (2020)