Dunkirk (2017)

Recensie Dunkirk (2017)

Dunkirk recensie

Door Jordy Gomes op
Het waargebeurde verhaal over de geallieerde soldaten die vastzaten bij Duinkerke. Naarmate het Duitse leger steeds dichterbij komt, is er nog maar één manier hoe de geallieerde soldaten hier levend vandaan kunnen komen: zoveel mogelijk troepen moeten geëvacueerd worden. Dit is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Regisseur Christopher Nolan heeft meerdere successen gekend. Zo wist hij Batman eer aan te doen met The Dark Knight trilogie (2005 – 2012). Nu brengt Nolan ons zijn eerste verfilming van een waargebeurd verhaal. 

Zodra Dunkirk begint wordt je meteen in het diepe gegooid. Nolan speelt met het publiek. Hij daagt ze uit om de puzzelstukjes zelf in elkaar te zetten. Zo is Dunkirk verdeelt in drie hoofdtukken: land, zee én lucht. De gebeurtenissen die worden getoond lopen niet altijd in chronologische volgorde. We zien dezelfde gebeurtenis een tweede keer voorbijkomen, maar dan van iemand anders perspectief. De manier waarop Nolan het verhaal in elkaar zet is ingenieus. 

Dunkirk is een goede koploper om de Oscar voor beste sounddesign binnen te slepen. Wat een geluid! Zodra de eerste vliegtuigen beginnen te bombarderen verandert de bioscoop bijna zelf in een slagveld. De focus van Dunkirk ligt op de situatie zelf, hierdoor worden de personages niet enorm uitgediept en blijft alles oppervlakkig, voor mij een groot gemis.

Dunkirk werkt dankzij de regie van Nolan. Toch had hier meer uitgehaald kunnen worden. Een goede film, maar niet één van Nolan's beste werk.

Cast: Kenneth Branagh Mark Rylance Tom Hardy Harry Styles
Cillian Murphy
Regie: Christopher Nolan
Genre: Oorlog Actie Thriller
Speelduur: 1:47 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Dunkirk:

Pluspunten

Regie van Christopher Nolan, Muziek van Hans Zimmer, Vliegtuig gevechten, Wanhoop, Geluid, Manier van verhaalvertelling, Onderverdeling van drie hoofdstukken, Sterk acteerwerk, Intense actiescènes, korte (maar rechtvaardige) speelduur

Minpunten

Niet genoeg diepgang voor de personages, hierdoor wat oppervlakkig, Gemis van emotie

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Dunkirk met een 7,5 / 10.

7,5

Dunkirk is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,9 / 10.

Nuttige recensie

10 / 15 personen vinden deze recensie van Dunkirk nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Dunkirk
Relevante films binnen het genre Oorlog
8,5
Recensie Der Untergang (2004)
10
Recensie Grave of the Fireflies (1988)
7,5
Recensie Atlantis (2020)
6,5
Recensie Beanpole (2020)
8,8
Recensie 1917 (2020)
8,2
Recensie Jojo Rabbit (2020)