Dunkirk

2017

9,5
Recensie Dunkirk (2017)

In het voorjaar van 1940, tijdens de Tweede Wereldoorlog, willen 400.000 geallieerde soldaten evacueren vanuit Duinkerken naar Engeland, met de dreiging van het Duitse leger achter de duinen.

Dunkirk is door op 21 juli 2017 beoordeeld met een 9,5 / 10.

Als ik een voorstelling kan maken hoe een oorlog voelt, dan komt Dunkirk gevaarlijk dichtbij. Realistisch, oncomfortabel en het gevoel van een continue dreiging.
De soundtrack van Hans Zimmer speelt op een hoog niveau af; houdt je steeds scherp en alert. Alsof de dreiging ieder moment kan opdoemen. Een metafoor voor de spanning die de 400.000 soldaten op de Duinkerke stranden moeten hebben gevoeld. Hopend op redding, vluchtend voor het oprukkende Duitse leger.

Het tijdsverloop is, ondanks de hoofdstukaanduidingen, toch even onduidelijk. Maar als je deze eenmaal begrijpt kom je erachter dat het verhaal onwijs goed in elkaar steekt. De sprongen verder en terug in de tijd en de overlappingen zijn grandioos. Soms duidelijk, vaker mooi subtiel op de achtergrond aanwezig.

‘Realistisch, oncomfortabel en het gevoel van een continue dreiging.’

Alle personages zijn gelijkwaardig aan elkaar. Je kunt zeggen dat er weinig herkenning is, maar de afstandelijkheid draagt juist bij aan het sombere gevoel. Daarbij minimale dialogen, alleen het noodzakelijke, niet het vertellende of uitleggerige.

Dunkirk is geen film om thuis te kijken, maar om te ervaren op groot scherm en met fantastisch geluid.

Te zien op HBO Max en Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Dunkirk:

Pluspunten Dunkirk

Realistisch, Dreiging, Soundtrack, Spannend, Tijdsverloop, Personages, Minimaal aan dialogen

Minpunten Dunkirk

-

Nuttige recensie

7 / 11 personen vinden deze recensie van Dunkirk nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series