Black Panther

2018

7,5
Recensie Black Panther (2018)

Na de dood van zijn vader wordt T'Challa (Chadwick Boseman) gekroond tot koning van het ultra-geavanceerde land Wakanda. Hierbij neemt hij ook de mantel op zich van de superheld Black Panther, maar dan wordt hij uitgedaagd door de geheimzinnige Killmonger (Michael B. Jordan).

Black Panther is door op 20 februari 2018 beoordeeld met een 7,5 / 10.

Black Panther is de nieuwste aanwinst in de heldengalerij van Marvel. Het personage was al een groot onderdeel van Captain America: Civil War (2016), maar de positieve reactie op de held verzekerde hem van zijn eigen avontuur. 


Achter het masker schuilt T'Challa, koning van Wakanda. Een land dat zichzelf heeft afgeschermd van de buitenwereld om hun rijkdom en geavanceerde technologie te beschermen. Regisseur Ryan Coogler maakt Wakanda tot een futuristisch oord, dat tegelijkertijd gedrenkt is in de kleurrijke Afrikaanse cultuur en tradities.   

Het bijzondere aan Black Panther is hoe bewust de film omgaat met de achtergrond van zijn held. Onderwerpen zoals racisme, isolationisme en kolonialisme worden niet geschuwd. Vooral de antagonist, gespeeld door Michael B. Jordan, schaamt zich niet om de vinger op de zere plek te leggen. 

Buiten deze unieke elementen is Black Panther als superheldenfilm niet veel anders dan zijn voorgangers. In veel opzichten trapt Coogler in dezelfde val als het gros van de Marvel-films. Hierdoor wordt de climax wederom een eindeloos computer-gegenereerd gevecht tussen een zo goed als onkwetsbare held en een horde gezichtloze schurken.

Te zien op Disney+

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Black Panther:

Pluspunten Black Panther

Regie Ryan Coogler, Spanning, De vormgeving van Wakanda, Michael B. Jordan als Killmonger, Duidelijke personages, Leuke bijrol voor Andy Serkis, Muziek van Ludwig Göransson

Minpunten Black Panther

Teleurstellende climax, Het verhaal komt langzaam op gang, Overvloed aan opvallende computereffecten

Nuttige recensie

16 / 28 personen vinden deze recensie van Black Panther nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere actiefilms en -series