The Prestige (2006)

Recensie The Prestige (2006)

The Prestige recensie

Door Jordy Gomes op
Alfred "The Professor" Borden (Christian Bale) & Robert "The Great Danton" Angier (Hugh Jackman), beide goochelaars, zijn geobsedeerd met de beste goocheltruc vinden om zo elkaar hiermee te overtreffen. Maar hun rivaliteit heeft uiteindelijk fatale gevolgen.

Nadat regisseur Christopher Nolan weer wat respect wist terug te geven aan onze titulaire superheld in Batman Begins (2005), maar nog voor het bekroonde succes van The Dark Knight (2008), maakte hij een film over goochelen dat zich afspeelde aan het eind van de jaren '1800. Naar mijn mening krijgt deze film, genaamd The Prestige (2006), niet altijd de waardering die hij verdient. Dit is namelijk Nolan's meesterwerk.


De rivaliteit tussen de twee goochelaars wordt fascinerend neergezet. Ze willen elkaar niet alleen overtreffen met de beste trucs, maar er schuilt ook een vorm van jaloezie tussen de mannen. Ze hebben meer gemeen met elkaar dan ze denken en hun rivaliteit wordt steeds persoonlijker, totdat ook wraak en hebzucht een rol gaan spelen. Dat alles zo geloofwaardig overkomt hebben we te danken aan het acteerspel tussen Christian Bale en Hugh Jackman, die beide compleet verdwijnen in hun rollen.

Het sterke acteerwerk in The Prestige werkt vlekkeloos samen met het interessante verhaal. Wij als kijkers worden meegesleurd in de obsessie van onze hoofdpersonages en willen net als hun steeds meer weten/leren. Hoe werken de goocheltrucs? Wat houden ze beide voor elkaar achter? Wie bespeelt elkaar het best? Je blijft mee puzzelen en nadenken tot de laatste seconden. Eenmaal bij het eind aangekomen en wanneer alles op zijn plaats valt staat de ontknoping als een huis. Deze nodigt je tevens uit om The Prestige nog een keer te bekijken met een betere voorkennis van zaken. Bestudeer goed de kleine details en hints die door de film heen zijn gegeven.

The Prestige gaat niet alleen over goochelen, maar de film is zelf ook een grote goocheltruc vol met illusies en plotwendingen, niks is wat het lijkt, of juist wel? Nolan's film zit briljant in elkaar en zijn grootste kracht schuilt in het weten/niet zeker weten van een aantal gebeurtenissen. Daarom is deze quote uit de film de perfecte omschrijving om mee af te sluiten, aangezien dit is waar The Prestige voor staat: "Now you're looking for the secret... but you won't find it, because of course you're not really looking. You don't really want to know. You want to be fooled."

Cast: Hugh Jackman Christian Bale Scarlett Johansson Michael Caine
David Bowie Piper Perabo Andy Serkis Rebecca Hall
Regie: Christopher Nolan
Genre: Thriller Drama
Speelduur: 2:10 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Prestige:

Pluspunten

Regie van Christopher Nolan, Fantastisch acteerwerk van Christian Bale en Hugh Jackman, Bijrollen voor Scarlett Johansson, Rebecca Hall en Michael Caine, Zanger David Bowie als Nikola Tesla, Ingenieus verhaal dat vraagt om herbekeken te worden, Interessant vanwege het goochelen, Vraagt je om tijdens de film mee te puzzelen, Ontknoping

Minpunten

-

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt The Prestige met een 9,5 / 10.

9,5

The Prestige is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9,5 / 10.

Nuttige recensie

62 / 62 personen vinden deze recensie van The Prestige nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Prestige
Relevante films binnen het genre Thriller
7,5
Recensie Halloween Kills (2021)
8
Recensie Squid Game - Seizoen 1 (2021)
6
Recensie The Guilty (2021)
8,5
Recensie Casino Royale (2006)
7,5
Recensie Surge (2021)
8
Recensie Titane (2021)