Batman Begins (2005)

Recensie Batman Begins (2005)

Batman Begins recensie

Door Jordy Gomes op
Na de dood van zijn ouders maakt Bruce Wayne (Christian Bale) een reis om zichzelf terug te vinden en is hij zoekende naar een doel in zijn leven. Zijn avontuur brengt hem uiteindelijk terug naar Gotham City, waar hij criminelen angst probeert aan te zaaien met zijn nieuwe alter ego: Batman.

Het is tegenwoordig lastig te bedenken dat films met superhelden in de hoofdrol niet garant stonden voor financieel succes. Toch had Batman, misschien wel DC's meest bekende superheld, het zwaar aan het begin van het decennium vanwege de afgang van Batman & Robin (1997). Gelukkig wist Christopher Nolan's Batman Begins (2005) de zaak te veranderen. Nolan's aanpak toonde onder andere dat gemaskerde helden absoluut serieus, sympathiek en enigszins realistisch neergezet konden worden.

Vooral dat laatste komt in Batman Begins zo sterk naar voren; realistisch. De ondergrondse wereld van de criminaliteit belichten als een soort misdaad/thriller en Gotham City laten aanvoelen als een levende stad met een berg aan problemen. Van Bruce Wayne's training tot het Batman pak, de gadgets en de vernieuwde Batmobile (Tumbler), Nolan creëert voor alles een soort 'logische' verklaring, waardoor de uiteindelijke transformatie van Bruce Wayne naar Batman geloofwaardig overkomt. 

Deze transformatie neemt ook de eerste helft van de film in beslag. Nog nooit eerder lag de focus zo overduidelijk op de man achter het superhelden-masker. Er wordt tijd gespendeerd om ons te laten identificeren met Bruce Wayne. Een gebroken man met schuldgevoel over de dood van zijn ouders, niet wetende hoe hij deze verdriet en woede kan omzetten in iets bruikbaars. Uiteindelijk weten wij dat hij kiest om zijn emoties te uiten door te proberen om Gotham City te redden van de criminelen onderwereld. Dit doet hij als de gevreesde Batman.

De bijpassende filmtitel geeft in dit geval de correcte omschrijving. Batman Begins is het definitieve oorsprong-verhaal van Bruce Wayne en toont in explicite details hoe hij het superhelden leven als Batman op zich heeft genomen. Het verhaal is geïnspireerd door vele stripboeken, waaronder Frank Millar's geweldige Batman: Year One. De lat lag hoog om deze film in kwaliteit te overtreffen, maar toch wist Christopher Nolan het voor elkaar te krijgen met The Dark Knight (2008).

Cast: Christian Bale Michael Caine Liam Neeson Katie Holmes
Gary Oldman Cillian Murphy Tom Wilkinson Rutger Hauer
Ken Watanabe Morgan Freeman
Regie: Christopher Nolan
Genre: Actie Thriller
Speelduur: 2:20 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van Batman Begins:

Pluspunten

Regie van Christopher Nolan, Het complete oorsprong-verhaal van Batman belichten, Christian Bale als sympathieke Bruce Wayne, Bijrollen voor Michael Caine, Gary Oldman & Liam Neeson, Realistische aanpak voor de criminele onderwereld, Het Batman pak, gadgets en de Batmobile (Tumbler), Serieuzer en diepzinniger dan de meeste superhelden films,

Minpunten

-

Beoordeling

Jordy Gomes beoordeelt Batman Begins met een 9 / 10.

9

Batman Begins is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9 / 10.

Nuttige recensie

60 / 60 personen vinden deze recensie van Batman Begins nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van Batman Begins
Relevante films binnen het genre Actie
8
Recensie Dune: Part One (2021)
7
Recensie Shang-Chi and the Legend of the Ten Rings (2021)
8
Recensie Titane (2021)
7,2
Recensie Free Guy (2021)
7,5
Recensie The Suicide Squad (2021)
7,3
Recensie Jungle Cruise (2021)