The Last Duel (2021)

Recensie The Last Duel (2021)

The Last Duel recensie

Door Kurt Velghe op
Jean de Carrouges en Jacques Le Gris zijn twee bevriende schildknapen die samen ten strijde trekken voor de koning van Frankrijk in de veertiende eeuw. De Carrouges is een wat norse, antipathieke kerel die met iedereen overhoop ligt, terwijl Le Gris een charmante kerel is die zich geleidelijk aan opwerkt tot de vertrouwenspersoon van de lokale graaf Pierre d’Alençon. En dan beschuldigt Marguerite, de bloedmooie vrouw van de Carrouges, Le Gris van verkrachting…

Het gouden duo Affleck en Damon slaan eindelijk nog eens de handen in elkaar en pennen dit script neer. Scott neemt de regie voor zijn rekening en de cast wordt aangevuld met Adam Driver en Jodie Comer. Het scenario zit ingenieus in elkaar. De film bestaat uit drie hoofdstukken, die telkens een andere kijk op de zaak werpen. De hoofdstukken tonen de hele zaak telkens door de ogen van één van de protagonisten: de Carrouges, Le Gris en Marguerite. Kleine details verraden hoe de personages naar de zaak kijken, maar uiteindelijk komt de waarheid aan het licht.

Ridley Scott is een meester in het scheppen van sfeer. De Middeleeuwen door zijn ogen zien er dan ook bijna even mooi als meedogenloos uit. Het hoefgetrappel, de veldslagen, de dagelijkse beslommeringen, alles is knap weergegeven met heel veel oog voor detail. En als klap op de vuurpijl krijgen we een schitterend in beeld gebracht duel tussen de ex-boezemvrienden.

Damon is perfect gecast als de norse de Carrouges, terwijl Driver de ideale Le Gris lijkt. Ze worden knap bijgestaan door een ravissante Comer, die de laatste tijd aan een heuse opmars bezig lijkt. Bovendien is Ben Affleck, niet altijd even sterk als acteur, perfect als de omhooggevallen, wat lacherige Pierre. Het hedendaagse thema wordt subtiel aangekaart met op het einde zelfs de vraag of de straf de misdaad niet overstijgt en een schitterend beeld van de boerenvrouwen die Marguerite in stilte lijken aan te moedigen. Kortom, een krachtig epos met heroïsche gevechten en een bijzonder mooie moraal die de lange speelduur weet te rechtvaardigen.

Cast: Matt Damon Jodie Comer Adam Driver Ben Affleck
Regie: Ridley Scott
Genre: Actie Drama
Speelduur: 2:33 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Last Duel:

Pluspunten

Het scenario, De regie, De acteerprestaties, De sfeerschepping, De cinematografie, De moraal, Het verhaal

Minpunten

-

Beoordeling

Kurt Velghe beoordeelt The Last Duel met een 9,5 / 10.

9,5

The Last Duel is door 1 filmrecensent beoordeeld met een 9,5 / 10.

Nuttige recensie

7 / 7 personen vinden deze recensie van The Last Duel nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Last Duel
Relevante films binnen het genre Actie
10
Recensie Arcane - Seizoen 1 (2021)
9
Recensie De Slag om de Schelde (2020)
8,5
Recensie The Harder They Fall (2021)
7
Recensie Eternals (2021)
6
Recensie Army of Thieves (2021)
5,5
Recensie Venom: Let There Be Carnage (2021)