The Invisible Man [2020] (2020)

Recensie The Invisible Man [2020] (2020)

The Invisible Man [2020] recensie

Door Vince Christiaans op
Cecilia (Elisabeth Moss) staat doodsangsten uit voor haar ex-vriend Adrian (Oliver Jackson-Cohen). Wanneer er vreemde dingen gebeuren in haar omgeving vraagt ze zich af of hij een manier heeft gevonden om haar ongezien te bedreigen.

In 2017 moest The Mummy een nieuw begin betekenen voor de iconische monsters van Universal Studios. Het was de bedoeling dat personages zoals het Monster van Frankenstein, The Wolfman, Dracula, The Mummy en The Invisible Man elkaar zouden tegenkomen in een reeks dure blockbusters.

Toen bleek dat zelfs de starpower van Tom Cruise dit plan niet kon redden, gooide Universal het over een andere boeg. Ze besloten samen te werken met Blumhouse, een productiehuis dat bekend staat om hun effectieve horrorfilms én hun bescheiden budgetten.        

Het eerste project in deze nieuwe monsterreeks is van schrijver en regisseur Leigh Whannell. Zijn film is losjes gebaseerd op het gelijknamige boek van H.G. Wells (1887) en James Whale's originele film (1933), maar deze nieuwe incarnatie van The Invisible Man staat op zichzelf als een verrassend actuele thriller.

Het hart van de film is de rol van Elisabeth Moss als de gekwelde Cecilia. Naarmate de valse spelletjes van haar onzichtbare ex Adrian verergeren zien we haar angst en frustratie groeien. Het is het sterke spel van Moss dat The Invisible Man tot zo'n overtuigende en ijzingwekkende thriller maakt. 

Daarnaast is het niet alleen zijn onzichtbaarheid die Adrian tot een bedreiging maakt, maar ook zijn intimiderende obsessie met Cecilia. Het voorziet de film van een heftige dosis realiteit. In tegenstelling tot Paul Verhoevens Hollow Man (2000) is de waanzin van deze ongeziene hufter wel geloofwaardig. 

The Invisible Man is dus een veelbelovende start voor de nieuwe monsterfilms van Universal. De personages staan centraal, de spanning wordt steevast opgeschroefd en de thematiek is vreselijk actueel. Het is te hopen dat de volgende films in deze reeks dit voorbeeld zullen volgen. 

Cast: Elisabeth Moss Storm Reid Oliver Jackson-Cohen Harriet Dyer
Aldis Hodge
Regie: Leigh Whannell
Genre: Horror Thriller
Speelduur: 2:04 uur

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Invisible Man [2020]:

Pluspunten

Sterke hoofdrol voor Elisabeth Moss, Spanning, Drukkende sfeer, Prachtig camerawerk, Overtuigende special-effects, Effectieve muziek van Benjamin Wallfisch

Minpunten

-

Beoordeling

Vince Christiaans beoordeelt The Invisible Man [2020] met een 8,5 / 10.

8,5

The Invisible Man [2020] is door 4 filmrecensenten beoordeeld met gemiddeld een 8,1 / 10.

Nuttige recensie

13 / 20 personen vinden deze recensie van The Invisible Man [2020] nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Bekijk de trailer van The Invisible Man [2020]
Relevante films binnen het genre Horror
7,5
Recensie Halloween Kills (2021)
7,5
Recensie Midnight Mass (2021)
6
Recensie Inferno (1980)
7
Recensie Malignant (2021)
6,5
Recensie Candyman (2021)
6,3
Recensie The Conjuring: The Devil Made Me Do It (2021)