The Mummy

2017

6
Recensie The Mummy (2017)

Grafrover Nick Morton (Tom Cruise) ontdekt per ongeluk het graf van de vervloekte Prinses Ahmanet (Sofia Boutella). Wanneer zij ontwaakt is ze vastberaden om een eeuwenoud kwaad los te laten op de wereld.

The Mummy is door op 8 juni 2017 beoordeeld met een 6 / 10.

The Mummy is de eerste film in het zogenaamde Dark Universe. Een poging van Universal Pictures om een gedeeld universum te creëren voor hun iconische filmmonsters. Het klinkt als een rip-off van de Marvel-formule, maar Universal maakte al in de jaren '40 films zoals Frankenstein Meets The Wolf Man (1943) en House of Frankenstein (1944), waarin hun monsters elkaar tegen het lijf liepen.

Regisseur Alex Kurtzman legt in zijn versie van The Mummy de nadruk op actie in plaats van horror. Toch valt er nog genoeg te griezelen. Vooral de scènes met de kruipende mummie Ahmanet en haar rottende groupies zijn verrassend effectief. Het is dan ook zonde dat het plot halverwege bezwijkt onder het gewicht van de toekomstige films.

Daarnaast lijkt Tom Cruise zich nogal ongemakkelijk te voelen in dit bovennatuurlijke avontuur. Sofia Boutella en Russell Crowe genieten echter zichtbaar van het onnozele materiaal en grijpen beiden de kans om zich uit hun vel te acteren. Al met al bevat The Mummy een aantal geinige horrorelementen, maar het onhandige script en de middelmatige actie blijven schuren. Het eindresultaat betekent een wankele start voor deze nieuwe filmserie.

Te zien op Pathé Thuis

Plus- & minpunten

Samengevat de plus- en minpunten van The Mummy:

Pluspunten The Mummy

Over the top acteerwerk van Sofia Boutella en Russell Crowe, Een melige Tom Cruise, De vliegtuig crash, Creepy elementen, Humor, Referenties naar Dracula, Dr. Jekyll and Mr. Hyde en The Creature from the Black Lagoon

Minpunten The Mummy

Middelmatige actie, Onhandig plot, Veel expositie voor de volgende films

Nuttige recensie

16 / 17 personen vinden deze recensie van The Mummy nuttig. Vind jij deze recensie nuttig?

Ja, vind ik nuttig
Nee, vind ik niet nuttig
Andere sciencefictionfilms en -series